* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

[pela Lajmi{

4207 CERKLJE NA GORENJSKEM, Kurirska pot 24
Telefon: (064) 422 712

Fakulteta za dru`bene vede v Ljubljani, politologija-mednarodni odnosi

[tudij bom predvidoma kon~ala junija 1996. Delati si `elim predvsem na podro~ju zunanje politike, mednarodnih ekonomskih odnosov, odnosov z javnostmi.
Moje osnovno {olanje je trajalo le sedem let, saj sem na predlog u~iteljev "presko~ila" ~etrti razred. Osemletko sem z odli~nim uspehom kon~ala na Osnovni {oli Davorina Jenka v Cerkljah na Gorenjskem. [olanje sem nato nadaljevala na Gimnaziji Kranj, in sicer v programu naravoslovno-matemati~ne usmeritve. V tem ~asu sem se udele`ila republi{kega tekmovanja iz znanja angle{~ine, ki je bila moj prvi tuji jezik, ter nem{~ine (tu sem se uvrstila na sedmo mesto). V gimnaziji sem fakultativno obiskovala tudi te~aj franco{~ine. Srednjo {olo sem kon~ala leta 1991, mature pa zaradi odli~nega uspeha nisem opravljala.

V {olskem letu 1991/92 sem za~ela {tudirati na fakulteti za dru`bene vede, program politologija, smer mednarodni odnosi. [tudij je bil v prvih dveh letih zelo interdisciplinaren, tako da sem pridobila znanje iz sociologije, psihologije, informatike, dru`boslovnega raziskovanja in ekonomije. V tretjem in ~etrtem letniku je postajal vse bolj specializiran in se je usmeril na podro~ja teorije mednarodnih odnosov, mednarodnega prava, evropskih integracij, mednarodnih organizacij, mednarodnih ekonomskih odnosov, diplomacije in tehnike pogajanj. Kot del {tudija sem spopolnjevala tudi znanje angle{~ine in nem{~ine. V ~etrtem letniku smo s {tudenti Univerze iz Gradca izpeljali simulacijo pogajanj o {iritvi Evropske zveze.

^etrti letnik fakultete sem kon~ala julija 1995 s povpre~no oceno 9,8, v vseh {tirih letih pa je moja povpre~na ocena 9,4. Trenutno kon~ujem diplomsko nalogo z naslovom Organizacija dr`av izvoznic nafte in njena vloga na svetovnem naftnem trgu. Nalogo pripravljam pod mentorstvom dr. Mojmira Mraka, poudariti pa moram, da sem z izbiro teme zelo zadovoljna, saj mi omogo~a uporabo znanja z ve~ podro~ij moje usmeritve.

Poleg {tudija sem si nabrala tudi prve delovne izku{nje. Preskusila sem se v delu z ljudmi (recepcija kampa [obec), v administraciji in novinarstvu (novinarka voditeljica v informativnem programu Kanala A). Med {tudijem sem dva meseca delala tudi na Ministrstvu za zunanje zadeve, in sicer v sektorju za multilateralne odnose. Nau~ila sem se delati z ra~unalnikom, saj sem tovrstno znanje potrebovala pri navedenih zaposlitvah in {tudiju.

Najraje bi se zaposlila na podro~ju, za katero sem se izobra`evala, torej v mednarodnih odnosih, vsekakor pa si bom poiskala slu`bo, ki bo povezana z odnosi s tujino, bodisi na politi~nem, gospodarskem, finan~nem ali medijskem podro~ju.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96075y.htm