* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

æpela Lajmiç

4207 CERKLJE NA GORENJSKEM, Kurirska pot 24
Telefon: (064) 422 712

Fakulteta za dru§bene vede v Ljubljani, politologija-mednarodni odnosi

ætudij bom predvidoma konŸala junija 1996. Delati si §elim predvsem na podroŸju zunanje politike, mednarodnih ekonomskih odnosov, odnosov z javnostmi.
Moje osnovno çolanje je trajalo le sedem let, saj sem na predlog uŸiteljev "preskoŸila" Ÿetrti razred. Osemletko sem z odliŸnim uspehom konŸala na Osnovni çoli Davorina Jenka v Cerkljah na Gorenjskem. æolanje sem nato nadaljevala na Gimnaziji Kranj, in sicer v programu naravoslovno-matematiŸne usmeritve. V tem Ÿasu sem se udele§ila republiçkega tekmovanja iz znanja angleçŸine, ki je bila moj prvi tuji jezik, ter nemçŸine (tu sem se uvrstila na sedmo mesto). V gimnaziji sem fakultativno obiskovala tudi teŸaj francoçŸine. Srednjo çolo sem konŸala leta 1991, mature pa zaradi odliŸnega uspeha nisem opravljala.

V çolskem letu 1991/92 sem zaŸela çtudirati na fakulteti za dru§bene vede, program politologija, smer mednarodni odnosi. ætudij je bil v prvih dveh letih zelo interdisciplinaren, tako da sem pridobila znanje iz sociologije, psihologije, informatike, dru§boslovnega raziskovanja in ekonomije. V tretjem in Ÿetrtem letniku je postajal vse bolj specializiran in se je usmeril na podroŸja teorije mednarodnih odnosov, mednarodnega prava, evropskih integracij, mednarodnih organizacij, mednarodnih ekonomskih odnosov, diplomacije in tehnike pogajanj. Kot del çtudija sem spopolnjevala tudi znanje angleçŸine in nemçŸine. V Ÿetrtem letniku smo s çtudenti Univerze iz Gradca izpeljali simulacijo pogajanj o çiritvi Evropske zveze.

¬etrti letnik fakultete sem konŸala julija 1995 s povpreŸno oceno 9,8, v vseh çtirih letih pa je moja povpreŸna ocena 9,4. Trenutno konŸujem diplomsko nalogo z naslovom Organizacija dr§av izvoznic nafte in njena vloga na svetovnem naftnem trgu. Nalogo pripravljam pod mentorstvom dr. Mojmira Mraka, poudariti pa moram, da sem z izbiro teme zelo zadovoljna, saj mi omogoŸa uporabo znanja z veŸ podroŸij moje usmeritve.

Poleg çtudija sem si nabrala tudi prve delovne izkuçnje. Preskusila sem se v delu z ljudmi (recepcija kampa æobec), v administraciji in novinarstvu (novinarka voditeljica v informativnem programu Kanala A). Med çtudijem sem dva meseca delala tudi na Ministrstvu za zunanje zadeve, in sicer v sektorju za multilateralne odnose. NauŸila sem se delati z raŸunalnikom, saj sem tovrstno znanje potrebovala pri navedenih zaposlitvah in çtudiju.

Najraje bi se zaposlila na podroŸju, za katero sem se izobra§evala, torej v mednarodnih odnosih, vsekakor pa si bom poiskala slu§bo, ki bo povezana z odnosi s tujino, bodisi na politiŸnem, gospodarskem, finanŸnem ali medijskem podroŸju.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96075y.htm