* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Špela Lajmiš

4207 CERKLJE NA GORENJSKEM, Kurirska pot 24
Telefon: (064) 422 712

Fakulteta za družbene vede v Ljubljani, politologija-mednarodni odnosi

Študij bom predvidoma končala junija 1996. Delati si želim predvsem na področju zunanje politike, mednarodnih ekonomskih odnosov, odnosov z javnostmi.
Moje osnovno šolanje je trajalo le sedem let, saj sem na predlog učiteljev "preskočila" četrti razred. Osemletko sem z odličnim uspehom končala na Osnovni šoli Davorina Jenka v Cerkljah na Gorenjskem. Šolanje sem nato nadaljevala na Gimnaziji Kranj, in sicer v programu naravoslovno-matematične usmeritve. V tem času sem se udeležila republiškega tekmovanja iz znanja angleščine, ki je bila moj prvi tuji jezik, ter nemščine (tu sem se uvrstila na sedmo mesto). V gimnaziji sem fakultativno obiskovala tudi tečaj francoščine. Srednjo šolo sem končala leta 1991, mature pa zaradi odličnega uspeha nisem opravljala.

V šolskem letu 1991/92 sem začela študirati na fakulteti za družbene vede, program politologija, smer mednarodni odnosi. Študij je bil v prvih dveh letih zelo interdisciplinaren, tako da sem pridobila znanje iz sociologije, psihologije, informatike, družboslovnega raziskovanja in ekonomije. V tretjem in četrtem letniku je postajal vse bolj specializiran in se je usmeril na področja teorije mednarodnih odnosov, mednarodnega prava, evropskih integracij, mednarodnih organizacij, mednarodnih ekonomskih odnosov, diplomacije in tehnike pogajanj. Kot del študija sem spopolnjevala tudi znanje angleščine in nemščine. V četrtem letniku smo s študenti Univerze iz Gradca izpeljali simulacijo pogajanj o širitvi Evropske zveze.

Četrti letnik fakultete sem končala julija 1995 s povprečno oceno 9,8, v vseh štirih letih pa je moja povprečna ocena 9,4. Trenutno končujem diplomsko nalogo z naslovom Organizacija držav izvoznic nafte in njena vloga na svetovnem naftnem trgu. Nalogo pripravljam pod mentorstvom dr. Mojmira Mraka, poudariti pa moram, da sem z izbiro teme zelo zadovoljna, saj mi omogoča uporabo znanja z več področij moje usmeritve.

Poleg študija sem si nabrala tudi prve delovne izkušnje. Preskusila sem se v delu z ljudmi (recepcija kampa Šobec), v administraciji in novinarstvu (novinarka voditeljica v informativnem programu Kanala A). Med študijem sem dva meseca delala tudi na Ministrstvu za zunanje zadeve, in sicer v sektorju za multilateralne odnose. Naučila sem se delati z računalnikom, saj sem tovrstno znanje potrebovala pri navedenih zaposlitvah in študiju.

Najraje bi se zaposlila na področju, za katero sem se izobraževala, torej v mednarodnih odnosih, vsekakor pa si bom poiskala službo, ki bo povezana z odnosi s tujino, bodisi na političnem, gospodarskem, finančnem ali medijskem področju.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96075y.htm