* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Metod Ga{perlin

4208 [EN^UR, Sveteljeva 18
Telefon: (064) 41 376
E-mail: metod.gasperlin@fmf.uni-lj.si

Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani, matematika-pedago{ka smer

[tudij bom predvidoma kon~al junija 1997. Delati si `elim predvsem kot profesor matematike na gimnaziji na Gorenjskem ali v Ljubljani.
Osnovno {olo sem obiskoval v [en~urju. Med {olanjem sem se pogosto udele`eval tekmovanj iz sloven{~ine, matematike, fizike in Vesele {ole. Najuspe{nej{i sem bil pri matematiki: na ob~inski ravni sem osvojil drugo mesto, dvakrat pa sem se udele`il tekmovanja za zlato Vegovo priznanje. Vse razrede obveznega {olanja sem kon~al z odli~nim uspehom. Osnovna {ola mi je dala dobro podlago za nadaljnje {olanje na Gimnaziji Kranj. Zaklju~ni izpit sem opravil s prav dobrim uspehom; pri matematiki sem dobil oceno odli~no. Na gimnaziji sem si pridobil izredno {iroko splo{no izobrazbo. Po gimnaziji sem se vpisal na Fakulteto za naravoslovje in tehnologijo Univerze v Ljubljani, smer uporabna matematika. Po prvem letniku sem spoznal, da me veliko bolj kot delo za ra~unalnikom veseli delo z mladino, zato sem se prepisal na pedago{ko smer. Z visokim povpre~jem ocen se ne morem pohvaliti, za ve~ji uspeh si {tejem, da sem se vsako leto redno vpisal v vi{ji letnik. Seveda je k temu pripomoglo tudi znanje, ki sem si ga pridobil v gimnaziji.

Poleg rednega {tudija namenim obilo prostega ~asa skavtom, vodim namre~ skupino najmlaj{ih. Ob tem si nabiram dragocene izku{nje za prihodnje delo v pedago{kem poklicu. Vesel sem tudi, da lahko del dragocenega ~asa namenim {e komu drugemu. Poglavitno na~elo pri skavtih je vzgojiti mlade ljudi v dobre kristjane in dr`avljane. Skoraj vsako leto izrabim po~itni{ki ~as tudi za potovanja (po Sloveniji in tujini) in dodatno izobra`evanje. Na potovanjih si predvsem {irim obzorje.

Kar zadeva tuje jezike, mi pri sporazumevanju angle{~ina ne dela te`av, v sili pa si pomagam tudi z nem{~ino. Predolg bi bil seznam, ~e bi na{teval vse svoje znanje na ra~unalni{kem podro~ju, zavedam pa se, da je tako {iroko, da nimam te`av, ko se je treba seznaniti s kak{no novo re~jo.

Po kon~anem {tudiju se `elim zaposliti na gimnaziji na Gorenjskem ali v Ljubljani. Od vsega za~etka si bom prizadeval, da svojim dijakom ne bom prena{al zgolj strogo matemati~nega znanja, saj matematika ni namenjena sama sebi, temve~ je del splo{ne izobrazbe in podlaga za nekatere druge naravoslovne vede.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96073y.htm