* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Metod Gaçperlin

4208 æEN¬UR, Sveteljeva 18
Telefon: (064) 41 376
E-mail: metod.gasperlin@fmf.uni-lj.si

Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani, matematika-pedagoçka smer

ætudij bom predvidoma konŸal junija 1997. Delati si §elim predvsem kot profesor matematike na gimnaziji na Gorenjskem ali v Ljubljani.
Osnovno çolo sem obiskoval v æenŸurju. Med çolanjem sem se pogosto udele§eval tekmovanj iz slovençŸine, matematike, fizike in Vesele çole. Najuspeçnejçi sem bil pri matematiki: na obŸinski ravni sem osvojil drugo mesto, dvakrat pa sem se udele§il tekmovanja za zlato Vegovo priznanje. Vse razrede obveznega çolanja sem konŸal z odliŸnim uspehom. Osnovna çola mi je dala dobro podlago za nadaljnje çolanje na Gimnaziji Kranj. ZakljuŸni izpit sem opravil s prav dobrim uspehom; pri matematiki sem dobil oceno odliŸno. Na gimnaziji sem si pridobil izredno çiroko sploçno izobrazbo. Po gimnaziji sem se vpisal na Fakulteto za naravoslovje in tehnologijo Univerze v Ljubljani, smer uporabna matematika. Po prvem letniku sem spoznal, da me veliko bolj kot delo za raŸunalnikom veseli delo z mladino, zato sem se prepisal na pedagoçko smer. Z visokim povpreŸjem ocen se ne morem pohvaliti, za veŸji uspeh si çtejem, da sem se vsako leto redno vpisal v viçji letnik. Seveda je k temu pripomoglo tudi znanje, ki sem si ga pridobil v gimnaziji.

Poleg rednega çtudija namenim obilo prostega Ÿasa skavtom, vodim namreŸ skupino najmlajçih. Ob tem si nabiram dragocene izkuçnje za prihodnje delo v pedagoçkem poklicu. Vesel sem tudi, da lahko del dragocenega Ÿasa namenim çe komu drugemu. Poglavitno naŸelo pri skavtih je vzgojiti mlade ljudi v dobre kristjane in dr§avljane. Skoraj vsako leto izrabim poŸitniçki Ÿas tudi za potovanja (po Sloveniji in tujini) in dodatno izobra§evanje. Na potovanjih si predvsem çirim obzorje.

Kar zadeva tuje jezike, mi pri sporazumevanju angleçŸina ne dela te§av, v sili pa si pomagam tudi z nemçŸino. Predolg bi bil seznam, Ÿe bi naçteval vse svoje znanje na raŸunalniçkem podroŸju, zavedam pa se, da je tako çiroko, da nimam te§av, ko se je treba seznaniti s kakçno novo reŸjo.

Po konŸanem çtudiju se §elim zaposliti na gimnaziji na Gorenjskem ali v Ljubljani. Od vsega zaŸetka si bom prizadeval, da svojim dijakom ne bom prenaçal zgolj strogo matematiŸnega znanja, saj matematika ni namenjena sama sebi, temveŸ je del sploçne izobrazbe in podlaga za nekatere druge naravoslovne vede.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96073y.htm