* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Nata{a [alaja

4273 BLEJSKA DOBRAVA, Blejska Dobrava 86c
Telefon: (064) 874 357

Ekonomska fakulteta v Ljubljani, poslovni oddelek-smer za tr`enje

[tudij bom predvidoma kon~ala oktobra 1996. Delati si `elim predvsem na podro~ju tr`enja (promocija, sejmi in razstave), organizacije in turizma.
Osnovno {olo sem obiskovala na Koro{ki Beli in vseh osem let kon~ala z odli~nim uspehom. V tem ~asu sem sodelovala na mnogih tekmovanjih, predvsem iz matematike in slovenskega jezika ter prejela kar nekaj priznanj. Dejavna sem bila predvsem v zgodovinskem in biolo{kem kro`ku. Pri prvem smo izdelali raziskovalno nalogo, in v njej predstavili na{ega znanega sokrajana, akademskega slikarja Jako Torkarja in njegova dela ter dobili srebrno plaketo na republi{kem nate~aju.

V istem ~asu sem kot terenska opazovalka `e tudi sodelovala z Biotehni{ko fakulteto, s Katedro za `lahtnjenje rastlin, ki jo je tedaj vodila {e prof. dr. Ana Mati~i~; presku{ali smo primernost posameznih sort na razli~nih mikroklimatskih obmo~jih.

Zmeraj me je zanimalo zelo veliko razli~nih stvari, naravoslovje in dru`boslovje, raziskovanje in prakti~no delo, zato odlo~itve o nadaljnjem {olanju niso bile nikoli lahke. Nazadnje je prevladalo veselje do tujih jezikov in tako sem se v {olskem letu 1987/88 vpisala v dru`boslovno-jezikovni program tedanjega Centra srednjega usmerjenega izobra`evanja na Jesenicah. Vsa {tiri leta sem se u~ila angle{ko in nem{ko, zadnji dve leti pa smo na jezikoslovnem oddelku kot tretji tuji jezik poslu{ali {e italijan{~ino. Fakultativno sem se u~ila tudi francoskega jezika. Srednjo {olo sem kon~ala z odliko, in to je bilo dobro izhodi{~e za vpis na fakulteto.

Odlo~ala sem se med ekonomijo, psihologijo ter geografijo in angle{kim jezikom. Po sprejemnih izpitih v kriznem letu 1991 sem se spontano odlo~ila za {tudij ekonomije. Ekonomija je namre~ dovolj {iroko podro~je, da se v njem najde prostor za razne ljudi, ustvarjalne zamisli, razgibane dejavnosti ipd. V tretjem letniku sem vpisala smer tr`enje na poslovnem oddelku.

Prosti ~as, ki mi je ostajal med {tudijem, sem ve~inoma izrabila za u~enje tujih jezikov, predvsem {pan{~ine in franco{~ine, medtem ko sem se poslovne angle{~ine in nem{~ine u~ila na fakulteti. Precej ~asa sem posvetila tudi ob~asnemu honorarnemu delu, npr. v menjalnici, in{truiranju... Zadnje ~ase delam na Obmo~ni obrtni zbornici Jesenice, ter spoznavam problematiko, posebnosti in aktualne spremembe v malem gospodarstvu.

Tako zaslu`eni denar je bil zame finan~na podlaga za potovanja, ki me {e zmeraj navdu{ujejo in bogatijo. V {tudijskih letih sem prepotovala ve~ino Evrope, skoraj vsako leto obiskala [panijo, in si tam spopolnjevala doma pridobljeno znanje {panskega jezika. Bistvo vsakega mojega potovanja je bilo spoznati nove kraje in ljudi, njihov na~in `ivljenja in dela, gospodarstvo in medosebne odnose. Precej sem se nau~ila in ravno potovanja so mi dala veliko spoznanj; ta sem zmeraj primerjala z razmerami pri nas in tako ugotavljala, kaj nam v Sloveniji manjka, zlasti v turizmu.

V tem {olskem letu kon~ujem {tudij. Trenutno pripravljam pri mag. Nadi Zupan diplomsko delo iz organizacije; v njem bom predstavila v Sloveniji {e dokaj neznano in nerazvito strokovno delo na domu, ki je v razvitih zahodnih dr`avah vse bolj aktualna oblika alternativne zaposlitve. Diplomirati nameravam letos jeseni.

[tudij ekonomije mi je dal marsikaj, vendar je {e veliko stvari, ki se jih moram nau~iti. Potrebujem znanje in izku{nje, te pa lahko da samo prakti~no delo. Zanima me predvsem delo na o`jem podro~ju tr`enja ali organizacije in v turizmu. Kar zadeva lokacijo, sem pripravljena delati na obmo~ju Gorenjske in Ljubljane.

Od prihodnje zaposlitve pri~akujem pravzaprav veliko. Delati `elim v podjetju ali organizaciji, kjer bom lahko dopolnila na fakulteti pridobljeno znanje iz ekonomije, izrabila znanje tujih jezikov (angle{~ina, nem{~ina, {pan{~ina, franco{~ina in delno italijan{~ina), razvijala svoje sposobnosti ter se nadalje izobra`evala in napredovala. Veselilo bi me tudi ustvarjalno delo, ki bi mi dajalo ob~utek koristnosti in uspe{nosti. @elim tudi, da bi bila organizacija, v kateri bom za~ela svojo poklicno pot, organizacija z dolgoro~no vizijo tako na podro~ju tehnologije, poslovanja, kot tudi ekologije. Menim namre~, da je ekolo{ka zavest za prihodnost izjemno pomembna, tako za vsako podjetje posebej kot tudi za vso Slovenijo.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96072y.htm