* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Barbara Porenta

4220 [KOFJA LOKA, Podlubnik 7
Telefon: (064) 621 529

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - slovenski jezik, B - francoski jezik

[tudij bom predvidoma kon~ala decembra 1996. Delati si `elim predvsem na podro~ju prevajanja, lektotoriranja, zalo`ni{tva.
Osnovno {olo sem obiskovala v [kofji Loki in jo vsa leta kon~evala z odli~nim uspehom. Redno sem sodelovala na razli~nih tekmovanjih od matematike do angle{~ine, prejela pa sem tudi Cankarjevo priznanje iz slovenskega jezika in priznanje s tedanjega jugoslovanskega festivala mladih, ki so se pomerili v pisanju spisov. Odli~en uspeh in {tevilna priznanja so mi omogo~ili, da sem `e v srednji dru`boslovno-jezikovni {oli v [kofji Loki prejemala Zoisovo {tipendijo. Vsa {tiri leta srednje {ole sem opravila z odliko in se udele`ila raznih tekmovanj iz angle{kega in francoskega jezika. Tudi pri izbiri {tudija je prevladalo veselje do tujih jezikov in natan~nej{ega poznavanja materin{~ine. Tako sem se odlo~ila za {tudij na filozofski fakulteti in kot predmet A vpisala slovenski jezik, kot predmet B pa francoski jezik. Uspe{no sem `e opravila zagovor diplomske naloge iz slovenskega jezika, letos pa nameravam kon~ati {e {tudij franco{~ine. Svoje jezikovno znanje sem spopolnjevala v Franciji, kjer sem bila "au-pair", za~ela pa sem se u~iti tudi nem{~ine.

Poleg jezikov so me zanimale {e druge re~i, predvsem risanje, in tako sem kon~ala nadaljevalni te~aj ve~erne likovne {ole na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Opravila sem tudi te~aj za in{truktorico plavanja, in to znanje izrabila v poletnih mesecih, saj sem bila ve~krat vaditeljica otrok v {oli v naravi. Med {tudijem sem si nabirala {e razne druge delovne izku{nje. @e v srednji {oli sem med po~itnicami delala v razli~nih podjetjih (v ra~unovodstvu, pravni slu`bi), zdaj pa namenjam precej ~asa lektoriranju, ki me izredno veseli, ter prevajanju iz franco{~ine v sloven{~ino in obrnjeno. Tako sta me pavabila k sodelovanju {kofjelo{ko podjetje EGP, tam sem si pridobila nekaj izku{enj iz strokovnega prevajanja, in {kofjelo{ki ko{arkarski klub, zanj sem prevajala na turnirju v Saumurju v Franciji. Ukvarjam se tudi z in{trukcijami.

Po diplomi se `elim zaposliti v dinami~nem in ustvarjalnem okolju, ki bi mi omogo~ilo nadaljnji razvoj jezikovnih zmo`nosti in drugega znanja (predvsem poznavanje knji`evnosti). Pripravljena sem se izobra`evati tudi na drugih podro~jih. Upam, da mi bo uspelo dobiti zaposlitev, ki bo ustrezala mojim zmo`nostim, sama pa se bom trudila, da bom svoje delo opravila kar najbolje.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96067y.htm