* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Barbara Porenta

4220 ŠKOFJA LOKA, Podlubnik 7
Telefon: (064) 621 529

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - slovenski jezik, B - francoski jezik

Študij bom predvidoma končala decembra 1996. Delati si želim predvsem na področju prevajanja, lektotoriranja, založništva.
Osnovno šolo sem obiskovala v Škofji Loki in jo vsa leta končevala z odličnim uspehom. Redno sem sodelovala na različnih tekmovanjih od matematike do angleščine, prejela pa sem tudi Cankarjevo priznanje iz slovenskega jezika in priznanje s tedanjega jugoslovanskega festivala mladih, ki so se pomerili v pisanju spisov. Odličen uspeh in številna priznanja so mi omogočili, da sem že v srednji družboslovno-jezikovni šoli v Škofji Loki prejemala Zoisovo štipendijo. Vsa štiri leta srednje šole sem opravila z odliko in se udeležila raznih tekmovanj iz angleškega in francoskega jezika. Tudi pri izbiri študija je prevladalo veselje do tujih jezikov in natančnejšega poznavanja materinščine. Tako sem se odločila za študij na filozofski fakulteti in kot predmet A vpisala slovenski jezik, kot predmet B pa francoski jezik. Uspešno sem že opravila zagovor diplomske naloge iz slovenskega jezika, letos pa nameravam končati še študij francoščine. Svoje jezikovno znanje sem spopolnjevala v Franciji, kjer sem bila "au-pair", začela pa sem se učiti tudi nemščine.

Poleg jezikov so me zanimale še druge reči, predvsem risanje, in tako sem končala nadaljevalni tečaj večerne likovne šole na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Opravila sem tudi tečaj za inštruktorico plavanja, in to znanje izrabila v poletnih mesecih, saj sem bila večkrat vaditeljica otrok v šoli v naravi. Med študijem sem si nabirala še razne druge delovne izkušnje. Že v srednji šoli sem med počitnicami delala v različnih podjetjih (v računovodstvu, pravni službi), zdaj pa namenjam precej časa lektoriranju, ki me izredno veseli, ter prevajanju iz francoščine v slovenščino in obrnjeno. Tako sta me pavabila k sodelovanju škofjeloško podjetje EGP, tam sem si pridobila nekaj izkušenj iz strokovnega prevajanja, in škofjeloški košarkarski klub, zanj sem prevajala na turnirju v Saumurju v Franciji. Ukvarjam se tudi z inštrukcijami.

Po diplomi se želim zaposliti v dinamičnem in ustvarjalnem okolju, ki bi mi omogočilo nadaljnji razvoj jezikovnih zmožnosti in drugega znanja (predvsem poznavanje književnosti). Pripravljena sem se izobraževati tudi na drugih področjih. Upam, da mi bo uspelo dobiti zaposlitev, ki bo ustrezala mojim zmožnostim, sama pa se bom trudila, da bom svoje delo opravila kar najbolje.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96067y.htm