* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Tadej Pintari~

9000 MURSKA SOBOTA, M. Kuzmi~a 20
Telefon: (069) 22 345
E-mail: tadej.pintaric@guest.arnes.si

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, mednarodna menjava

[tudij bom predvidoma kon~al januarja 1997. Delati si `elim predvsem na podro~ju tr`enja v mednarodnem prostoru: tr`enje, tr`ne raziskave, uporaba specializiranih podatkovnih baz.
Rodil sem se v Murski Soboti, in tam obiskoval tudi osnovno {olo. Kon~al sem jo z odli~nim uspehom. Po kon~ani osnovni {oli sem se vpisal na Srednjo {olo naravoslovno-matemati~ne tehnologije v Murski Soboti. Srednjo {olo sem kon~al s prav dobrim uspehom. Po kon~ani srednji {oli sem premi{ljeval, ali naj se vpi{em na fakulteto za elektrotehniko in ra~unalni{tvo, smer ra~unalni{tvo, ali na ekonomsko-poslovno fakulteto. Odlo~il sem se za ekonomsko-poslovno fakulteto, smer mednarodna menjava. ^eprav me tudi delo z ra~unalniki veseli, sem ve~ zadovoljstva na{el na tej {oli. Na fakulteti je moja povpre~na ocena od prvega do tretjega letnika nekaj nad 8.

Poleg {olanja sem se zmeraj tudi dodatno izobra`eval ali si nabiral izku{nje kako druga~e. V osnovni {oli sem se med drugimi ukvarjal tudi z dejavnostmi, ki so {irile mojo splo{no razgledanost: bil sem ~lan kro`ka OZN, z njim sem sodeloval na tekmovanjih.

V srednji {oli sem se nekoliko bolj zanimal tudi za tehniko: vodil sem ra~unalni{ki in fotokro`ek v osnovni {oli. Po kon~ani srednji {oli sem od{el slu`it voja{~ino. Po vrnitvi se nisem mogel takoj odlo~iti za fakulteto; zaposlil sem se v podjetju Minicom iz Murske Sobote, ker sem vedel, da bom tu lahko ugotovil, za katero podro~je imam ve~ nagnjenja, za ra~unalni{tvo ali ekonomijo. Podjetje se ukvarja z izdelavo ra~unalni{ke strojne in programske opreme in izobra`evanjem za ra~unalni{tvo. V njem sem delal leto in pol, ter kon~al tudi pripravni{tvo (za srednjo {olo). Ukvarjal sem se z izobra`evanjem ljudi v ra~unalni{kih programih (DOS, Windows, Novell, programi za ra~unovodstvo, trgovino, vodenje proizvodnje idr.). Poleg tega sem pomagal pripravljati ponudbe in sodeloval pri samih pogajanjih za prodajo celostnih ra~unalni{kih re{itev (prodaje celotne ra~unalni{ke opreme - strojne in programske) za Zdravili{~e Moravske toplice, Gidos Lendava, Komunala in Saubermache Murska Sobota in {e veliko drugih).

Pri delu v tem podjetju sem ugotovil, da mi je ekonomija bli`e kot ra~unalni{tvo, ~eprav sem tudi tisti del, ki je bil povezan predvsem z ra~unalni{tvom, opravil dobro (izobra`evanje).

Zmeraj me je zanimalo delo v marketingu, zato sem se odlo~il, da bom {tudiral ali na smeri marketing ali pa mednarodni marketing. Ker sem ~util ve~ji izziv v mednarodnem marketingu, sem se odlo~il za to smer. Razlog za to je bilo tudi veselje do komuniciranja in do tujih jezikov. V osnovni {oli sem se za~el u~iti angle{~ino, v srednji pa nem{~ino. Oba jezika se u~im zdaj tudi na fakulteti. Velikokrat sem razmi{ljal, da bi se vpisal {e na kak{en dodatni te~aj (npr. italijan{~ine ali franco{~ine), vendar za to ni bilo ~asa. Sodelujem v {tudentski organizaciji na fakulteti, pa tudi v {tudentski organizaciji Univerze v Mariboru. V fakultetni organizaciji se ukvarjam s komercialo in sodelujem pri pripravi projektov, ob~asno pa nekatere tudi vodim. V {tudentski organizaciji Univerze v Mariboru sem pomo~nik ministra za {olstvo in {port, pri tem imam veliko stikov z ljudmi, in to me zelo veseli.

Po diplomi se `elim zaposliti v razgibanem in ustvarjalnem kolektivu, kjer bom lahko nabral veliko izku{enj. ^e bo le mogo~e, bi rad {olanje nadaljeval (magistrski {tudij ali MBA), vsekakor pa si bom {e spopolnjeval znanje tujih jezikov.

^eprav je tudi v mojem kraju kar nekaj mo`nosti za dobro zaposlitev, bi se zaposlil tudi kjer koli drugje v Sloveniji ali v tujini.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96066y.htm