* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Tadej PintariŸ

9000 MURSKA SOBOTA, M. KuzmiŸa 20
Telefon: (069) 22 345
E-mail: tadej.pintaric@guest.arnes.si

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, mednarodna menjava

ætudij bom predvidoma konŸal januarja 1997. Delati si §elim predvsem na podroŸju tr§enja v mednarodnem prostoru: tr§enje, tr§ne raziskave, uporaba specializiranih podatkovnih baz.
Rodil sem se v Murski Soboti, in tam obiskoval tudi osnovno çolo. KonŸal sem jo z odliŸnim uspehom. Po konŸani osnovni çoli sem se vpisal na Srednjo çolo naravoslovno-matematiŸne tehnologije v Murski Soboti. Srednjo çolo sem konŸal s prav dobrim uspehom. Po konŸani srednji çoli sem premiçljeval, ali naj se vpiçem na fakulteto za elektrotehniko in raŸunalniçtvo, smer raŸunalniçtvo, ali na ekonomsko-poslovno fakulteto. OdloŸil sem se za ekonomsko-poslovno fakulteto, smer mednarodna menjava. ¬eprav me tudi delo z raŸunalniki veseli, sem veŸ zadovoljstva naçel na tej çoli. Na fakulteti je moja povpreŸna ocena od prvega do tretjega letnika nekaj nad 8.

Poleg çolanja sem se zmeraj tudi dodatno izobra§eval ali si nabiral izkuçnje kako drugaŸe. V osnovni çoli sem se med drugimi ukvarjal tudi z dejavnostmi, ki so çirile mojo sploçno razgledanost: bil sem Ÿlan kro§ka OZN, z njim sem sodeloval na tekmovanjih.

V srednji çoli sem se nekoliko bolj zanimal tudi za tehniko: vodil sem raŸunalniçki in fotokro§ek v osnovni çoli. Po konŸani srednji çoli sem odçel slu§it vojaçŸino. Po vrnitvi se nisem mogel takoj odloŸiti za fakulteto; zaposlil sem se v podjetju Minicom iz Murske Sobote, ker sem vedel, da bom tu lahko ugotovil, za katero podroŸje imam veŸ nagnjenja, za raŸunalniçtvo ali ekonomijo. Podjetje se ukvarja z izdelavo raŸunalniçke strojne in programske opreme in izobra§evanjem za raŸunalniçtvo. V njem sem delal leto in pol, ter konŸal tudi pripravniçtvo (za srednjo çolo). Ukvarjal sem se z izobra§evanjem ljudi v raŸunalniçkih programih (DOS, Windows, Novell, programi za raŸunovodstvo, trgovino, vodenje proizvodnje idr.). Poleg tega sem pomagal pripravljati ponudbe in sodeloval pri samih pogajanjih za prodajo celostnih raŸunalniçkih reçitev (prodaje celotne raŸunalniçke opreme - strojne in programske) za ZdraviliçŸe Moravske toplice, Gidos Lendava, Komunala in Saubermache Murska Sobota in çe veliko drugih).

Pri delu v tem podjetju sem ugotovil, da mi je ekonomija bli§e kot raŸunalniçtvo, Ÿeprav sem tudi tisti del, ki je bil povezan predvsem z raŸunalniçtvom, opravil dobro (izobra§evanje).

Zmeraj me je zanimalo delo v marketingu, zato sem se odloŸil, da bom çtudiral ali na smeri marketing ali pa mednarodni marketing. Ker sem Ÿutil veŸji izziv v mednarodnem marketingu, sem se odloŸil za to smer. Razlog za to je bilo tudi veselje do komuniciranja in do tujih jezikov. V osnovni çoli sem se zaŸel uŸiti angleçŸino, v srednji pa nemçŸino. Oba jezika se uŸim zdaj tudi na fakulteti. Velikokrat sem razmiçljal, da bi se vpisal çe na kakçen dodatni teŸaj (npr. italijançŸine ali francoçŸine), vendar za to ni bilo Ÿasa. Sodelujem v çtudentski organizaciji na fakulteti, pa tudi v çtudentski organizaciji Univerze v Mariboru. V fakultetni organizaciji se ukvarjam s komercialo in sodelujem pri pripravi projektov, obŸasno pa nekatere tudi vodim. V çtudentski organizaciji Univerze v Mariboru sem pomoŸnik ministra za çolstvo in çport, pri tem imam veliko stikov z ljudmi, in to me zelo veseli.

Po diplomi se §elim zaposliti v razgibanem in ustvarjalnem kolektivu, kjer bom lahko nabral veliko izkuçenj. ¬e bo le mogoŸe, bi rad çolanje nadaljeval (magistrski çtudij ali MBA), vsekakor pa si bom çe spopolnjeval znanje tujih jezikov.

¬eprav je tudi v mojem kraju kar nekaj mo§nosti za dobro zaposlitev, bi se zaposlil tudi kjer koli drugje v Sloveniji ali v tujini.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96066y.htm