* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Tadej Pintarič

9000 MURSKA SOBOTA, M. Kuzmiča 20
Telefon: (069) 22 345
E-mail: tadej.pintaric@guest.arnes.si

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, mednarodna menjava

Študij bom predvidoma končal januarja 1997. Delati si želim predvsem na področju trženja v mednarodnem prostoru: trženje, tržne raziskave, uporaba specializiranih podatkovnih baz.
Rodil sem se v Murski Soboti, in tam obiskoval tudi osnovno šolo. Končal sem jo z odličnim uspehom. Po končani osnovni šoli sem se vpisal na Srednjo šolo naravoslovno-matematične tehnologije v Murski Soboti. Srednjo šolo sem končal s prav dobrim uspehom. Po končani srednji šoli sem premišljeval, ali naj se vpišem na fakulteto za elektrotehniko in računalništvo, smer računalništvo, ali na ekonomsko-poslovno fakulteto. Odločil sem se za ekonomsko-poslovno fakulteto, smer mednarodna menjava. Čeprav me tudi delo z računalniki veseli, sem več zadovoljstva našel na tej šoli. Na fakulteti je moja povprečna ocena od prvega do tretjega letnika nekaj nad 8.

Poleg šolanja sem se zmeraj tudi dodatno izobraževal ali si nabiral izkušnje kako drugače. V osnovni šoli sem se med drugimi ukvarjal tudi z dejavnostmi, ki so širile mojo splošno razgledanost: bil sem član krožka OZN, z njim sem sodeloval na tekmovanjih.

V srednji šoli sem se nekoliko bolj zanimal tudi za tehniko: vodil sem računalniški in fotokrožek v osnovni šoli. Po končani srednji šoli sem odšel služit vojaščino. Po vrnitvi se nisem mogel takoj odločiti za fakulteto; zaposlil sem se v podjetju Minicom iz Murske Sobote, ker sem vedel, da bom tu lahko ugotovil, za katero področje imam več nagnjenja, za računalništvo ali ekonomijo. Podjetje se ukvarja z izdelavo računalniške strojne in programske opreme in izobraževanjem za računalništvo. V njem sem delal leto in pol, ter končal tudi pripravništvo (za srednjo šolo). Ukvarjal sem se z izobraževanjem ljudi v računalniških programih (DOS, Windows, Novell, programi za računovodstvo, trgovino, vodenje proizvodnje idr.). Poleg tega sem pomagal pripravljati ponudbe in sodeloval pri samih pogajanjih za prodajo celostnih računalniških rešitev (prodaje celotne računalniške opreme - strojne in programske) za Zdravilišče Moravske toplice, Gidos Lendava, Komunala in Saubermache Murska Sobota in še veliko drugih).

Pri delu v tem podjetju sem ugotovil, da mi je ekonomija bliže kot računalništvo, čeprav sem tudi tisti del, ki je bil povezan predvsem z računalništvom, opravil dobro (izobraževanje).

Zmeraj me je zanimalo delo v marketingu, zato sem se odločil, da bom študiral ali na smeri marketing ali pa mednarodni marketing. Ker sem čutil večji izziv v mednarodnem marketingu, sem se odločil za to smer. Razlog za to je bilo tudi veselje do komuniciranja in do tujih jezikov. V osnovni šoli sem se začel učiti angleščino, v srednji pa nemščino. Oba jezika se učim zdaj tudi na fakulteti. Velikokrat sem razmišljal, da bi se vpisal še na kakšen dodatni tečaj (npr. italijanščine ali francoščine), vendar za to ni bilo časa. Sodelujem v študentski organizaciji na fakulteti, pa tudi v študentski organizaciji Univerze v Mariboru. V fakultetni organizaciji se ukvarjam s komercialo in sodelujem pri pripravi projektov, občasno pa nekatere tudi vodim. V študentski organizaciji Univerze v Mariboru sem pomočnik ministra za šolstvo in šport, pri tem imam veliko stikov z ljudmi, in to me zelo veseli.

Po diplomi se želim zaposliti v razgibanem in ustvarjalnem kolektivu, kjer bom lahko nabral veliko izkušenj. Če bo le mogoče, bi rad šolanje nadaljeval (magistrski študij ali MBA), vsekakor pa si bom še spopolnjeval znanje tujih jezikov.

Čeprav je tudi v mojem kraju kar nekaj možnosti za dobro zaposlitev, bi se zaposlil tudi kjer koli drugje v Sloveniji ali v tujini.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96066y.htm