* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Matej Gider

9262 ROGA[OVCI, Roga{ovci 38

Pedago{ka fakulteta v Mariboru, likovna pedagogika

[tudij bom predvidoma kon~al julija 1996. Delati si `elim predvsem na likovnem podro~ju, oblikovanju in fotografiji.
Osnovno {olo sem kon~al v Roga{ovcih, vsako leto sem kon~al z odli~nim uspehom. Med {olanjem sem sodeloval na razli~nih tekmovanjih, med drugim na ob~inskem iz kemije. Po kon~ani {oli sem se vpisal na srednjo pedago{ko, smer dru`boslovno-jezikovna, na tedanjem Srednje{olskem centru tehni{ko-pedago{ke usmeritve v Murski Soboti, in {olanje vsa {tiri leta kon~eval z odli~nim uspehom. Zanimala sta me predvsem zgodovina in likovna umetnost. Tako sem trikrat prejel prvo nagrado na likovnih razstavah v avstrijskem Mogersdorfu - nastale so ob sodelovanju treh de`el. Enkrat sem se udele`il tudi likovne delavnice.

Sodeloval sem na republi{kem tekmovanju iz nem{~ine v Ljubljani in dosegel {esto mesto. Poleg tega sem se dvakrat z likovnimi deli predstavil v razstavi{~u srednje {ole, likovno sem opremljal dve dija{ki glasili.

@elel sem si sicer {tudirati zgodovino ali se vpisati na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, vendar sem se odlo~il za {tudij likovne pedagogike na Pedago{ki fakulteti v Mariboru. [tudij se mi je zdel teoreti~no {iroko zasnovan, toda v praksi `al ni bilo tako. Glede na moja pri~akovanja in potrebe je bilo vsega premalo. Da bi zapolnil vrzel, sem poleg {tudijskih obveznosti veliko risal, slikal ter se ukvarjal z grafiko. O svojem likovnem napredovanju sem se posvetoval tudi s profesorji, in ti so moje delo dobro ocenili. Sledilo je ve~ samostojnih in skupinskih razstav, ~eprav {tudentom likovne pedagogike vrata v likovna razstavi{~a niso tako odprta kot {tudentom akademije. Med moje likovne dejavnosti sodi tudi oblikovanje naslovnice plo{~e rokovske skupine It's not for sale (Time comes). Malo sem se ukvarjal tudi s fotografijo, toda `al nimam temnice.

Od jezikov obvladam nem{~ino in angle{~ino. [tudijske obveznosti sem kon~al lani s povpre~no oceno {tiriletnega {tudija 9,6 in kmalu bom diplomiral iz slikarstva pri prof. Ludviku Pandurju. S pridobljeno izobrazbo lahko pou~ujem likovno vzgojo na osnovni ali srednji {oli, ~eprav bi mogo~e raje delal v katerem drugem poklicu, ki bi bil povezan z likovnostjo, saj bi bil lahko ustvarjalnej{i (npr. oblikovanje).
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96056y.htm