* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Matej Gider

9262 ROGAæOVCI, Rogaçovci 38

Pedagoçka fakulteta v Mariboru, likovna pedagogika

ætudij bom predvidoma konŸal julija 1996. Delati si §elim predvsem na likovnem podroŸju, oblikovanju in fotografiji.
Osnovno çolo sem konŸal v Rogaçovcih, vsako leto sem konŸal z odliŸnim uspehom. Med çolanjem sem sodeloval na razliŸnih tekmovanjih, med drugim na obŸinskem iz kemije. Po konŸani çoli sem se vpisal na srednjo pedagoçko, smer dru§boslovno-jezikovna, na tedanjem Srednjeçolskem centru tehniçko-pedagoçke usmeritve v Murski Soboti, in çolanje vsa çtiri leta konŸeval z odliŸnim uspehom. Zanimala sta me predvsem zgodovina in likovna umetnost. Tako sem trikrat prejel prvo nagrado na likovnih razstavah v avstrijskem Mogersdorfu - nastale so ob sodelovanju treh de§el. Enkrat sem se udele§il tudi likovne delavnice.

Sodeloval sem na republiçkem tekmovanju iz nemçŸine v Ljubljani in dosegel çesto mesto. Poleg tega sem se dvakrat z likovnimi deli predstavil v razstaviçŸu srednje çole, likovno sem opremljal dve dijaçki glasili.

¦elel sem si sicer çtudirati zgodovino ali se vpisati na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, vendar sem se odloŸil za çtudij likovne pedagogike na Pedagoçki fakulteti v Mariboru. ætudij se mi je zdel teoretiŸno çiroko zasnovan, toda v praksi §al ni bilo tako. Glede na moja priŸakovanja in potrebe je bilo vsega premalo. Da bi zapolnil vrzel, sem poleg çtudijskih obveznosti veliko risal, slikal ter se ukvarjal z grafiko. O svojem likovnem napredovanju sem se posvetoval tudi s profesorji, in ti so moje delo dobro ocenili. Sledilo je veŸ samostojnih in skupinskih razstav, Ÿeprav çtudentom likovne pedagogike vrata v likovna razstaviçŸa niso tako odprta kot çtudentom akademije. Med moje likovne dejavnosti sodi tudi oblikovanje naslovnice ploçŸe rokovske skupine It's not for sale (Time comes). Malo sem se ukvarjal tudi s fotografijo, toda §al nimam temnice.

Od jezikov obvladam nemçŸino in angleçŸino. ætudijske obveznosti sem konŸal lani s povpreŸno oceno çtiriletnega çtudija 9,6 in kmalu bom diplomiral iz slikarstva pri prof. Ludviku Pandurju. S pridobljeno izobrazbo lahko pouŸujem likovno vzgojo na osnovni ali srednji çoli, Ÿeprav bi mogoŸe raje delal v katerem drugem poklicu, ki bi bil povezan z likovnostjo, saj bi bil lahko ustvarjalnejçi (npr. oblikovanje).
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96056y.htm