* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Matej Gider

9262 ROGAŠOVCI, Rogašovci 38

Pedagoška fakulteta v Mariboru, likovna pedagogika

Študij bom predvidoma končal julija 1996. Delati si želim predvsem na likovnem področju, oblikovanju in fotografiji.
Osnovno šolo sem končal v Rogašovcih, vsako leto sem končal z odličnim uspehom. Med šolanjem sem sodeloval na različnih tekmovanjih, med drugim na občinskem iz kemije. Po končani šoli sem se vpisal na srednjo pedagoško, smer družboslovno-jezikovna, na tedanjem Srednješolskem centru tehniško-pedagoške usmeritve v Murski Soboti, in šolanje vsa štiri leta končeval z odličnim uspehom. Zanimala sta me predvsem zgodovina in likovna umetnost. Tako sem trikrat prejel prvo nagrado na likovnih razstavah v avstrijskem Mogersdorfu - nastale so ob sodelovanju treh dežel. Enkrat sem se udeležil tudi likovne delavnice.

Sodeloval sem na republiškem tekmovanju iz nemščine v Ljubljani in dosegel šesto mesto. Poleg tega sem se dvakrat z likovnimi deli predstavil v razstavišču srednje šole, likovno sem opremljal dve dijaški glasili.

Želel sem si sicer študirati zgodovino ali se vpisati na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, vendar sem se odločil za študij likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Študij se mi je zdel teoretično široko zasnovan, toda v praksi žal ni bilo tako. Glede na moja pričakovanja in potrebe je bilo vsega premalo. Da bi zapolnil vrzel, sem poleg študijskih obveznosti veliko risal, slikal ter se ukvarjal z grafiko. O svojem likovnem napredovanju sem se posvetoval tudi s profesorji, in ti so moje delo dobro ocenili. Sledilo je več samostojnih in skupinskih razstav, čeprav študentom likovne pedagogike vrata v likovna razstavišča niso tako odprta kot študentom akademije. Med moje likovne dejavnosti sodi tudi oblikovanje naslovnice plošče rokovske skupine It's not for sale (Time comes). Malo sem se ukvarjal tudi s fotografijo, toda žal nimam temnice.

Od jezikov obvladam nemščino in angleščino. Študijske obveznosti sem končal lani s povprečno oceno štiriletnega študija 9,6 in kmalu bom diplomiral iz slikarstva pri prof. Ludviku Pandurju. S pridobljeno izobrazbo lahko poučujem likovno vzgojo na osnovni ali srednji šoli, čeprav bi mogoče raje delal v katerem drugem poklicu, ki bi bil povezan z likovnostjo, saj bi bil lahko ustvarjalnejši (npr. oblikovanje).
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96056y.htm