* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Melita Makari

9000 MURSKA SOBOTA, Ulica Staneta Rozmana 4

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - angle{~ina, B - nem{~ina

[tudij bom predvidoma kon~ala septembra 1997. Delati si `elim predvsem na podro~ju pou~evanja (te~aji za odrasle), prevajanja.
V osnovno {olo sem hodila v Murski Soboti, kon~ala sem jo z odli~nim uspehom in se odlo~ila za tedanjo srednjo dru`boslovno-jezikovno {olo v Ljutomeru, saj so me `e takrat zelo zanimali jeziki. V srednji {oli smo bile pri urah angle{~ine in nem{~ine samo tri u~enke, ker smo imele edine angle{~ino `e v osnovni {oli in nam je bila nem{~ina drugi tuji jezik. To je bila velika prednost, saj je bilo delo v tako majhnih skupinah {e posebno intenzivno in u~inkovito. V tretjem letniku sem se odlo~ila za jezikovno smer, to je pomenilo {e tretji tuji jezik, dodatne ure angle{~ine, nem{~ine in sloven{~ine. Tretji tuji jezik je bila italijan{~ina, u~ila sem se je dve leti. Tudi v srednji {oli sem bila ves ~as odli~na, in v ~etrtem letniku zato opro{~ena zaklju~nega izpita. V tistih letih sem odkrila tudi svoj najpomembnej{i konji~ek - izdelovanje nakita in razli~nih okrasnih predmetov; s tem se ukvarjam {e danes in tako ob~asno tudi kaj zaslu`im.

V {olskem letu 1991/92 sem naredila sprejemne izpite na Filozofski fakulteti v Ljubljani in vpisala angle{~ino kot predmet A in nem{~ino kot predmet B, takrat {e nepedago{ko smer, naslednje leto sem se prepisala na pedago{ko smer. Prvi dve leti {tudija sem vse izpite opravljala sproti, v drugem letniku sem za~ela pou~evati na te~ajih za odrasle in tudi prevajati v sloven{~ino. V ~etrtem letniku sva bili s so{olko predlagani za tutorki {tudentki na oddelku germanistike. Sodelovala sem na seminarju za tutorje v Radovljici. Ta projekt je organizirala in izpeljala Univerza v Ljubljani.

V istem {olskem letu sva torej s so{olko pomagali predvsem {tudentom prvih letnikov: pripravljali sva sre~anja, razprave o raznih {tudijskih temah in problemih, imeli pa sva tudi individualne govorilne ure.

Oktobra 1994 sem se udele`ila seminarja nem{ke (predvsem avstrijske) knji`evnosti v Celovcu, ta seminar je le {e pove~al moje zanimanje za knji`evnost. S so{olci smo organizirali tudi literarne ve~ere v nem{~ini. To so bile ve~idel razprave o nem{kih knji`evnih delih in avtorjih.

V {tirih letih {tudija sem, ne da bi ponavljala kak{en letnik, ohranila povpre~je ocen nad 8. V tem {olskem letu (95/96) kot absolventka namenjam ~as predvsem izpitom, ki so mi ostali, {e zmeraj pou~ujem na te~ajih, septembra in oktobra lani sem pou~evala angle{~ino v osnovni {oli Log-Dragomer. Ob~asno tudi prevajam, ve~inoma v sloven{~ino. Diplomirati nameravam septembra 1997, do takrat bi rada {e obnovila in spopolnila znanje italijan{~ine in se udele`ila te~aja retorike.

Po diplomi bi rada nadaljevala s podiplomskim {tudijem knji`evnosti, najraje v tujini.

Natan~ne predstave o prihodnjem poklicu v bistvu nimam; rada bi se ukvarjala z obema jezikoma, s pedago{kim delom, knji`evnostjo, predvsem pa si `elim razvijati svojo ustvarjalnost in dinami~nost.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96053y.htm