* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Melita Makari

9000 MURSKA SOBOTA, Ulica Staneta Rozmana 4

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - angleçŸina, B - nemçŸina

ætudij bom predvidoma konŸala septembra 1997. Delati si §elim predvsem na podroŸju pouŸevanja (teŸaji za odrasle), prevajanja.
V osnovno çolo sem hodila v Murski Soboti, konŸala sem jo z odliŸnim uspehom in se odloŸila za tedanjo srednjo dru§boslovno-jezikovno çolo v Ljutomeru, saj so me §e takrat zelo zanimali jeziki. V srednji çoli smo bile pri urah angleçŸine in nemçŸine samo tri uŸenke, ker smo imele edine angleçŸino §e v osnovni çoli in nam je bila nemçŸina drugi tuji jezik. To je bila velika prednost, saj je bilo delo v tako majhnih skupinah çe posebno intenzivno in uŸinkovito. V tretjem letniku sem se odloŸila za jezikovno smer, to je pomenilo çe tretji tuji jezik, dodatne ure angleçŸine, nemçŸine in slovençŸine. Tretji tuji jezik je bila italijançŸina, uŸila sem se je dve leti. Tudi v srednji çoli sem bila ves Ÿas odliŸna, in v Ÿetrtem letniku zato oproçŸena zakljuŸnega izpita. V tistih letih sem odkrila tudi svoj najpomembnejçi konjiŸek - izdelovanje nakita in razliŸnih okrasnih predmetov; s tem se ukvarjam çe danes in tako obŸasno tudi kaj zaslu§im.

V çolskem letu 1991/92 sem naredila sprejemne izpite na Filozofski fakulteti v Ljubljani in vpisala angleçŸino kot predmet A in nemçŸino kot predmet B, takrat çe nepedagoçko smer, naslednje leto sem se prepisala na pedagoçko smer. Prvi dve leti çtudija sem vse izpite opravljala sproti, v drugem letniku sem zaŸela pouŸevati na teŸajih za odrasle in tudi prevajati v slovençŸino. V Ÿetrtem letniku sva bili s soçolko predlagani za tutorki çtudentki na oddelku germanistike. Sodelovala sem na seminarju za tutorje v Radovljici. Ta projekt je organizirala in izpeljala Univerza v Ljubljani.

V istem çolskem letu sva torej s soçolko pomagali predvsem çtudentom prvih letnikov: pripravljali sva sreŸanja, razprave o raznih çtudijskih temah in problemih, imeli pa sva tudi individualne govorilne ure.

Oktobra 1994 sem se udele§ila seminarja nemçke (predvsem avstrijske) knji§evnosti v Celovcu, ta seminar je le çe poveŸal moje zanimanje za knji§evnost. S soçolci smo organizirali tudi literarne veŸere v nemçŸini. To so bile veŸidel razprave o nemçkih knji§evnih delih in avtorjih.

V çtirih letih çtudija sem, ne da bi ponavljala kakçen letnik, ohranila povpreŸje ocen nad 8. V tem çolskem letu (95/96) kot absolventka namenjam Ÿas predvsem izpitom, ki so mi ostali, çe zmeraj pouŸujem na teŸajih, septembra in oktobra lani sem pouŸevala angleçŸino v osnovni çoli Log-Dragomer. ObŸasno tudi prevajam, veŸinoma v slovençŸino. Diplomirati nameravam septembra 1997, do takrat bi rada çe obnovila in spopolnila znanje italijançŸine in se udele§ila teŸaja retorike.

Po diplomi bi rada nadaljevala s podiplomskim çtudijem knji§evnosti, najraje v tujini.

NatanŸne predstave o prihodnjem poklicu v bistvu nimam; rada bi se ukvarjala z obema jezikoma, s pedagoçkim delom, knji§evnostjo, predvsem pa si §elim razvijati svojo ustvarjalnost in dinamiŸnost.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96053y.htm