* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Valerija Jelen

9242 KRI@EVCI PRI LJUTOMERU, Lukavci 2
Telefon: (069) 87 591

Pravna fakulteta v Ljubljani, civilno pravna skupina

[tudij bom predvidoma kon~ala maja 1997. Delati si `elim predvsem na podro~ju civilnega prava - zastopanje, notariat, sodi{~e.
Osnovno {olo sem kon~ala v Kri`evcih pri Ljutomeru. Vse razrede sem izdelala z odliko. Udele`evala sem se raznih tekmovanj, dosegla ve~ Vegovih priznanj in se uvrstila na tekmovanju iz materin{~ine (Cankarjevo priznanje) najprej na prvo mesto na obmo~nem tekmovanju v Murski Soboti in kasneje na republi{kem na tretje.

[olanje sem nadaljevala v Srednje{olskem centru v Murski Soboti na naravoslovno-matemati~ni smeri. [e naprej sem se ukvarjala posebno s slovenskim jezikom. Maturirala sem z odli~nim uspehom. Izobra`evanje v strogo naravoslovnem programu mi je pove~alo zanimanje za dru`boslovje, zato sem {la delat sprejemne izpite na fakulteto za dru`bene vede (novinarstvo), na filozofsko fakulteto (psihologija) in na pravno fakulteto. Na vseh treh sem jih uspe{no opravila, vendar sem se odlo~ila za {tudij na Pravni fakulteti v Ljubljani.

Vsako leto sem opravila vse izpite z visoko povpre~no oceno `e v spomladanskih rokih in tako zadostila pogojem za prakso v tujini. Po kon~anem drugem in tretjem letniku sem bila po mesec dni na praksi pri notarju v Avstriji. Nem{ki jezik teko~e obvladam, zato nisem imela te`av s sporazumevanjem in sem si pridobila bogato znanje in izku{nje.

Ker je podro~je notariata v na{em pravnem sistemu novost, ki pa obeta zelo obse`no podro~je dela in tudi ustvarjalnosti - zgled za to je ureditev tega podro~ja v sosednji Avstriji - sem se odlo~ila, da bom v diplomski nalogi obdelala to snov.

Angle{ki jezik obvladam pasivno, med {tudijem sem opravila tudi prvo stopnjo italijan{~ine. Nameravam pa si pridobiti {e temelje franco{~ine.

Med prostim ~asom delam kot hostesa na sejmih, tam spoznavam nove ljudi in tudi pravne probleme posameznih podjetij.

Med po~itnicami veliko potujem, saj imam rada stike z novimi ljudmi; tako si spopolnjujem znanje tujih jezikov in se seznanjam z novimi pravnimi sistemi.

Po diplomi bi najraje delala v notariatu, vendar bi mi ustrezalo tudi delo v drugem okolju, le da bi bilo ustvarjalno in bi omogo~alo stike z ljudmi; tako bi bil delavnik razgiban, delo samo pa bi me spodbujalo.

^imprej si `elim opraviti sodno pripravni{tvo in pravosodni izpit, saj {ele to odpre ~loveku vrata v pravo pravni{ko delo.

Ker sem ambiciozna, bom verjetno vpisala podiplomski {tudij, to pa tudi pomeni, da bi najraje ostala v Ljubljani in se tukaj zaposlila. V tem mestu ima za~etnik ve~ mo`nosti za nadaljnje izobra`evanje in pridobivanje bogatih izku{enj v pravni{tvu.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96051y.htm