* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Valerija Jelen

9242 KRI¦EVCI PRI LJUTOMERU, Lukavci 2
Telefon: (069) 87 591

Pravna fakulteta v Ljubljani, civilno pravna skupina

ætudij bom predvidoma konŸala maja 1997. Delati si §elim predvsem na podroŸju civilnega prava - zastopanje, notariat, sodiçŸe.
Osnovno çolo sem konŸala v Kri§evcih pri Ljutomeru. Vse razrede sem izdelala z odliko. Udele§evala sem se raznih tekmovanj, dosegla veŸ Vegovih priznanj in se uvrstila na tekmovanju iz materinçŸine (Cankarjevo priznanje) najprej na prvo mesto na obmoŸnem tekmovanju v Murski Soboti in kasneje na republiçkem na tretje.

æolanje sem nadaljevala v Srednjeçolskem centru v Murski Soboti na naravoslovno-matematiŸni smeri. æe naprej sem se ukvarjala posebno s slovenskim jezikom. Maturirala sem z odliŸnim uspehom. Izobra§evanje v strogo naravoslovnem programu mi je poveŸalo zanimanje za dru§boslovje, zato sem çla delat sprejemne izpite na fakulteto za dru§bene vede (novinarstvo), na filozofsko fakulteto (psihologija) in na pravno fakulteto. Na vseh treh sem jih uspeçno opravila, vendar sem se odloŸila za çtudij na Pravni fakulteti v Ljubljani.

Vsako leto sem opravila vse izpite z visoko povpreŸno oceno §e v spomladanskih rokih in tako zadostila pogojem za prakso v tujini. Po konŸanem drugem in tretjem letniku sem bila po mesec dni na praksi pri notarju v Avstriji. Nemçki jezik tekoŸe obvladam, zato nisem imela te§av s sporazumevanjem in sem si pridobila bogato znanje in izkuçnje.

Ker je podroŸje notariata v naçem pravnem sistemu novost, ki pa obeta zelo obse§no podroŸje dela in tudi ustvarjalnosti - zgled za to je ureditev tega podroŸja v sosednji Avstriji - sem se odloŸila, da bom v diplomski nalogi obdelala to snov.

Angleçki jezik obvladam pasivno, med çtudijem sem opravila tudi prvo stopnjo italijançŸine. Nameravam pa si pridobiti çe temelje francoçŸine.

Med prostim Ÿasom delam kot hostesa na sejmih, tam spoznavam nove ljudi in tudi pravne probleme posameznih podjetij.

Med poŸitnicami veliko potujem, saj imam rada stike z novimi ljudmi; tako si spopolnjujem znanje tujih jezikov in se seznanjam z novimi pravnimi sistemi.

Po diplomi bi najraje delala v notariatu, vendar bi mi ustrezalo tudi delo v drugem okolju, le da bi bilo ustvarjalno in bi omogoŸalo stike z ljudmi; tako bi bil delavnik razgiban, delo samo pa bi me spodbujalo.

¬imprej si §elim opraviti sodno pripravniçtvo in pravosodni izpit, saj çele to odpre Ÿloveku vrata v pravo pravniçko delo.

Ker sem ambiciozna, bom verjetno vpisala podiplomski çtudij, to pa tudi pomeni, da bi najraje ostala v Ljubljani in se tukaj zaposlila. V tem mestu ima zaŸetnik veŸ mo§nosti za nadaljnje izobra§evanje in pridobivanje bogatih izkuçenj v pravniçtvu.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96051y.htm