* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Valerija Jelen

9242 KRIŽEVCI PRI LJUTOMERU, Lukavci 2
Telefon: (069) 87 591

Pravna fakulteta v Ljubljani, civilno pravna skupina

Študij bom predvidoma končala maja 1997. Delati si želim predvsem na področju civilnega prava - zastopanje, notariat, sodišče.
Osnovno šolo sem končala v Križevcih pri Ljutomeru. Vse razrede sem izdelala z odliko. Udeleževala sem se raznih tekmovanj, dosegla več Vegovih priznanj in se uvrstila na tekmovanju iz materinščine (Cankarjevo priznanje) najprej na prvo mesto na območnem tekmovanju v Murski Soboti in kasneje na republiškem na tretje.

Šolanje sem nadaljevala v Srednješolskem centru v Murski Soboti na naravoslovno-matematični smeri. Še naprej sem se ukvarjala posebno s slovenskim jezikom. Maturirala sem z odličnim uspehom. Izobraževanje v strogo naravoslovnem programu mi je povečalo zanimanje za družboslovje, zato sem šla delat sprejemne izpite na fakulteto za družbene vede (novinarstvo), na filozofsko fakulteto (psihologija) in na pravno fakulteto. Na vseh treh sem jih uspešno opravila, vendar sem se odločila za študij na Pravni fakulteti v Ljubljani.

Vsako leto sem opravila vse izpite z visoko povprečno oceno že v spomladanskih rokih in tako zadostila pogojem za prakso v tujini. Po končanem drugem in tretjem letniku sem bila po mesec dni na praksi pri notarju v Avstriji. Nemški jezik tekoče obvladam, zato nisem imela težav s sporazumevanjem in sem si pridobila bogato znanje in izkušnje.

Ker je področje notariata v našem pravnem sistemu novost, ki pa obeta zelo obsežno področje dela in tudi ustvarjalnosti - zgled za to je ureditev tega področja v sosednji Avstriji - sem se odločila, da bom v diplomski nalogi obdelala to snov.

Angleški jezik obvladam pasivno, med študijem sem opravila tudi prvo stopnjo italijanščine. Nameravam pa si pridobiti še temelje francoščine.

Med prostim časom delam kot hostesa na sejmih, tam spoznavam nove ljudi in tudi pravne probleme posameznih podjetij.

Med počitnicami veliko potujem, saj imam rada stike z novimi ljudmi; tako si spopolnjujem znanje tujih jezikov in se seznanjam z novimi pravnimi sistemi.

Po diplomi bi najraje delala v notariatu, vendar bi mi ustrezalo tudi delo v drugem okolju, le da bi bilo ustvarjalno in bi omogočalo stike z ljudmi; tako bi bil delavnik razgiban, delo samo pa bi me spodbujalo.

Čimprej si želim opraviti sodno pripravništvo in pravosodni izpit, saj šele to odpre človeku vrata v pravo pravniško delo.

Ker sem ambiciozna, bom verjetno vpisala podiplomski študij, to pa tudi pomeni, da bi najraje ostala v Ljubljani in se tukaj zaposlila. V tem mestu ima začetnik več možnosti za nadaljnje izobraževanje in pridobivanje bogatih izkušenj v pravništvu.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96051y.htm