* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Tina Fras

2380 SLOVENJ GRADEC, Celjska cesta 96
Telefon: (0602) 44 031

Ekonomska fakulteta v Ljubljani, tr`enje

[tudij bom predvidoma kon~ala novembra 1998. Delati si `elim predvsem na podro~ju tr`enja in raziskav, predvsem pa na podro~ju odnosov z javnostmi.
Osnovno {olo sem obiskovala v Slovenj Gradcu in vse razrede kon~ala z odli~nim uspehom. Ves prosti ~as tega prelepega obdobja sem pre`ivljala s taborniki, kjer sem spoznala vznemirljivost popotovanj, se nau~ila skupinskega dela, odkrila pa sem tudi ljubezen do narave. Zanimanje za naravo je `e v osnovno{olskih letih preraslo v zavzeto preu~evanje kemije; udele`ila sem se nekaj tekmovanj, tudi na dr`avni ravni. In ker taborniki radi potujemo, mene pa je neka neznana sila {e posebno vlekla v svet, med ljudi, sem se poleg zavzetega u~enja angle{kega jezika, odlo~ila {e za fakultativno u~enje nem{kega.

Po kon~ani osnovni {oli sem se vpisala v srednjo {olo naravoslovno-matemati~ne smeri na Ravnah na Koro{kem. Tu me je zanimala predvsem kemija, in to zanimanje sem raz{irila na raziskovalno delo: s kemijsko analizo sem raziskovala problem onesna`enosti reke Mislinje, ali natan~neje Vpliv odplak bolni{nice Slovenj Gradec na onesna`enost reke Mislinje, kot se je imenovala raziskovalna naloga, s katero sem sodelovala na dr`avnem tekmovanju Mladi raziskovalec. Leto kasneje sem nalogo {e raz{irila na preu~evanje reke Mislinje od izvira do izliva. V drugem letniku sem spopolnjevala znanje nem{kega jezika na Goethejevem institutu na Dunaju, leto kasneje pa sem oboro`ena z znanjem tujih jezikov za~ela svojo popotovalno odisejado po Skandinaviji. Srednjo {olo sem kon~ala z odli~nim uspehom.

Po uspe{no opravljenih izpitih sem se vpisala na Ekonomsko fakulteto v Ljubljani, in se navdu{ila nad ~ari in skrivnostmi marketinga. Ker so me zanimale predvsem druga~ne oblike marketinga ter mened`menta, sem poleg rednega izobra`evanja na fakulteti kovala tovrstno znanje {e na Gea Collegeu (Ljubljana, 1995), in tam odkrivala mened`ment v kulturi, leto dni zatem pa sem se na Mad`arskem udele`ila seminarja o projektnem mened`mentu in pridobivanju sredstev v nepridobitnih, nevladnih organizacijah Grant Writing (Budimpe{ta, 1996).

Med {tudijem me je zanimalo predvsem projektno delo: v okviru ekonomske fakultete sem izdelala poslovni na~rt za podjetje, ki prodaja umetno cvetje (1994), opravila sem tr`no raziskavo za revijo Manager, GV (1995), tr`no raziskavo abonmajske ponudbe KD Slovenj Gradec (1995) in sodelovala pri izpeljavi marketin{kega festivala Zlati boben v Portoro`u (1995). Poleg tega sodelujem v [tudentski sekciji dru{tva za marketing Slovenije ([S DMS), tamkaj vodim svoj projekt Ok(n)o, ki povezuje kriti~no in ustvarjalno usmerjene {tudente v projekte na podro~ju kulture in civilne dru`be ter oblikovanja znotraj [S DMS. Ker zahteva moje delo tovrstno znanje, br`kone ni odve~ omeniti, da sem se v tem ~asu nau~ila tudi dela z ra~unalnikom, kot so programi Word for Windows, Excell, SPSS-x ipd.

Trenutno sem bolj dejavna v kulturi. Sodelujem in samostojno pripravljam projekte na podro~ju kulture in umetnosti v nepridobitni in nevladni organizaciji Forum Ljubljana. Sem tudi ena od ustanoviteljev in dejavnej{ih ~lanov Mladinskega alternativnega kulturno-umetni{kega razvojnega centra iz Slovenj Gradca, katerega namen je omogo~iti mladinsko delovanje na kulturnem in umetni{kem podro~ju v ob~ini Slovenj Gradec in drugje po Sloveniji.

V prihodnosti si `elim biti predvsem samostojna pri delu. Projektni mened`ment, strate{ko na~rtovanje in odnosi z javnostjo ({e posebno v javnem sektorju) so podro~ja, na katerih bi rada uporabila znanje.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96048y.htm