* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Peter Kupljen

2392 MEŽICA, Stržovo 28
Telefon: (0602) 35 022

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, mednarodna menjava

Študij bom predvidoma končal aprila 1997. Delati si želim predvsem v zastopstvu tuje firme v Sloveniji ali naše v tujini.
Vse razrede osnovne šole sem izdelal z odličnim uspehom, veliko pa sem se ukvarjal še z obšolskimi dejavnostmi. Bil sem najmlajši radioamater z izpitom stopnje C, na področju športa pa sem na evropski olimpiadi v Szombathelyju zastopal Slovenijo v skoku v daljavo in štafeti. Z atletiko sem se ukvarjal tudi v srednji šoli, v gimnaziji v Ravnah na Koroškem. Tu sem odkril svojo nadarjenost za jezike in se posvetil predvsem angleščini in nemščini. Tudi srednjo šolo sem končal z odličnim uspehom in si zato brez težav pridobil mesto na Ekonomsko-poslovni fakulteti Maribor. V okviru ekonomije sem po dveh letih splošnega študija združil svoje znanje in veselje do tujih jezikov in kultur z znanjem ekonomije in se vpisal na smer mednarodna menjava. Izbira je bila pravilna, ker v četrtem letniku z veseljem sodelujem na številnih seminarjih, predvsem na območju Avstrije (Posli v srednji Evropi - Bad Ischl, Sprejemanje različnih kultur - Semmering). Kulture različnih narodov spoznavam tudi na številnih potovanjih po srednji Evropi in ob stikih s študenti prepotovanih držav.



Zavedam se, da znanje za življenje ni na papirju, zato že od srednje šole tudi delam, predvsem v prostem času, torej poleti. Izkušnje so kar raznolike: delal sem v Rudniku Mežica (obdelava podatkov), tri poletja v Železarni Ravne (kalilnica, brusilnica), v organizaciji RK Maribor sem v počitniškem kampu v Punatu pazil otroke, delal sem tudi v avstrijskem podjetju AluKönig (v Ljubljani in na Dunaju).

Kako si predstavljam svoje prihodnje delovno mesto? Mednarodno podjetje, mogoče celo delovno mesto v kaki drugi državi, timsko delo, dovolj velik izziv in tudi odgovornost. Pri tem mi bo pomagalo znanje tujih jezikov (aktivno nemščina, angleščina) in veselje do ustvarjalnega dela.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96045y.htm