* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Martina Kuzman

3320 VELENJE, Kav~e 62
Telefon: (063) 850 897

Ekonomska fakulteta v Ljubljani, tr`enje

[tudij bom predvidoma kon~ala oktobra 1996.
Moja otro{ka in najstni{ka leta so minevala najprej na Osnovni {oli Gustava [iliha, nato pa na Gimnaziji Velenje - tedanji srednji naravoslovno-matemati~ni {oli. Zaznamovale so jih ne{tete ob{olske dejavnosti, ki so se za~ele `e v osnovni {oli ter z ve~jimi in manj{imi spremembami in zamenjavami interesnih podro~ij trajale vse do konca gimnazijskih let. Med drugim sem v zadnjem letniku gimnazije opravila mednarodni izpit Cambridge First Certificate in English.

U~enje jezikov je bilo od nekdaj eden mojih priljubljenih konji~kov, zato sem se z vpisom v prvi letnik ekonomske fakultete poleg za~ela u~iti {e tretjega tujega jezika - franco{~ine. S te~aji franco{~ine sem nadaljevala vsa {tiri leta {tudija, interesne dejavnosti iz najstni{kih let pa so zamenjale razli~ne zaposlitve po {tudentskem servisu - delo hostese na sejmih Alpe-Adria, pou~evanje nem{kega jezika, razli~na administrativna dela, oblikovanje baze podatkov, anketiranje in zbiranje podatkov, tr`ne raziskave idr.

V ~etrtem letniku {tudija sem za~ela delati kot poslovna sekretarka v komaj odprti podru`nici japonske multinacionalke Sony. Kasneje sem izvedela, da je na mojo zmago pred {tevilnimi kandidatkami za ta polo`aj odlo~ilno vplival predvsem dober vtis, ki sem ga naredila na zastopnika Sonyjeve centrale iz Frankfurta, in moja brezhibna angle{~ina. Pogovor je namre~ potekal v angle{kem jeziku, ki je tudi Sonyjev uradni jezik. Poznavanje ra~unalni{kih aplikacij Worda in Excela je bila samo dodatna prednost. Kljub temu da sem nameravala ostati le nekaj mesecev, poteka zdaj `e {estnajsti mesec mojega slu`bovanja. Aprila lani (po treh mesecih slu`bovanja) sem pre`ivela pet tednov v Sonyjevi centrali v Frankfurtu, kjer sem se nau~ila uporabe specifi~nega ra~unalni{kega sistema za obvladovanje Sonyjevega poslovanja na podro~ju Vzhodne Evrope ter se specializirala za celotno obdelavo naro~il na{ih kupcev (z obmo~ja Slovenije, Hrva{ke, Albanije ter Bosne in Hercegovine). ^as, ki sem ga pre`ivela v Frankfurtu, je bil zame nepozabna izku{nja, saj sem spoznala delovanje in zna~ilnosti tako velikega podjetja, kot je Sony, spoznala pa sem tudi ljudi razli~nih profilov iz vseh delov sveta. Z vzpostavitvijo neposredne ra~unalni{ke povezave na{e pisarne s Sonyjevim sistemom sem delo nadaljevala v Ljubljani in iz poslovne sekretarke napredovala v asistentko prodaje.

Z junijem na svojo `eljo in v iskanju novih izzivov zapu{~am predstavni{tvo. Tu sem se nau~ila veliko, poleg strokovnega znanja in izku{enj sem zelo izoblikovala tudi svojo osebnost in si pridobila samozavest. Poletne mesece bom pre`ivela v Parizu: avgust na te~aju francoskega jezika, september pa pri francoski podru`nici ve~jega slovenskega podjetja. Veselim se novih izku{enj, ki mi bodo raz{irile obzorje in tudi prilo`nosti, da svoje latentno znanje franco{~ine spremenim v aktivno. Jesen bom namenila dokon~anju diplomske naloge in obnovitvi nekoliko zanemarjene nem{~ine.

@elim si dinami~no zaposlitev, pri kateri se bom lahko neprenehoma u~ila in se razvijala. Ker me zanima veliko razli~nih podro~ij, si nisem za~rtala natan~ne strokovne smeri, v katero se v poklicu `elim usmeriti. Ekonomija je {irok pojem in mislim, da mi bodo k tej odlo~itvi pomagale ponujene prilo`nosti, ~ez ~as pa tudi izku{nje in pridobljeno znanje.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96044y.htm