* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Martina Kuzman

3320 VELENJE, KavŸe 62
Telefon: (063) 850 897

Ekonomska fakulteta v Ljubljani, tr§enje

ætudij bom predvidoma konŸala oktobra 1996.
Moja otroçka in najstniçka leta so minevala najprej na Osnovni çoli Gustava æiliha, nato pa na Gimnaziji Velenje - tedanji srednji naravoslovno-matematiŸni çoli. Zaznamovale so jih neçtete obçolske dejavnosti, ki so se zaŸele §e v osnovni çoli ter z veŸjimi in manjçimi spremembami in zamenjavami interesnih podroŸij trajale vse do konca gimnazijskih let. Med drugim sem v zadnjem letniku gimnazije opravila mednarodni izpit Cambridge First Certificate in English.

UŸenje jezikov je bilo od nekdaj eden mojih priljubljenih konjiŸkov, zato sem se z vpisom v prvi letnik ekonomske fakultete poleg zaŸela uŸiti çe tretjega tujega jezika - francoçŸine. S teŸaji francoçŸine sem nadaljevala vsa çtiri leta çtudija, interesne dejavnosti iz najstniçkih let pa so zamenjale razliŸne zaposlitve po çtudentskem servisu - delo hostese na sejmih Alpe-Adria, pouŸevanje nemçkega jezika, razliŸna administrativna dela, oblikovanje baze podatkov, anketiranje in zbiranje podatkov, tr§ne raziskave idr.

V Ÿetrtem letniku çtudija sem zaŸela delati kot poslovna sekretarka v komaj odprti podru§nici japonske multinacionalke Sony. Kasneje sem izvedela, da je na mojo zmago pred çtevilnimi kandidatkami za ta polo§aj odloŸilno vplival predvsem dober vtis, ki sem ga naredila na zastopnika Sonyjeve centrale iz Frankfurta, in moja brezhibna angleçŸina. Pogovor je namreŸ potekal v angleçkem jeziku, ki je tudi Sonyjev uradni jezik. Poznavanje raŸunalniçkih aplikacij Worda in Excela je bila samo dodatna prednost. Kljub temu da sem nameravala ostati le nekaj mesecev, poteka zdaj §e çestnajsti mesec mojega slu§bovanja. Aprila lani (po treh mesecih slu§bovanja) sem pre§ivela pet tednov v Sonyjevi centrali v Frankfurtu, kjer sem se nauŸila uporabe specifiŸnega raŸunalniçkega sistema za obvladovanje Sonyjevega poslovanja na podroŸju Vzhodne Evrope ter se specializirala za celotno obdelavo naroŸil naçih kupcev (z obmoŸja Slovenije, Hrvaçke, Albanije ter Bosne in Hercegovine). ¬as, ki sem ga pre§ivela v Frankfurtu, je bil zame nepozabna izkuçnja, saj sem spoznala delovanje in znaŸilnosti tako velikega podjetja, kot je Sony, spoznala pa sem tudi ljudi razliŸnih profilov iz vseh delov sveta. Z vzpostavitvijo neposredne raŸunalniçke povezave naçe pisarne s Sonyjevim sistemom sem delo nadaljevala v Ljubljani in iz poslovne sekretarke napredovala v asistentko prodaje.

Z junijem na svojo §eljo in v iskanju novih izzivov zapuçŸam predstavniçtvo. Tu sem se nauŸila veliko, poleg strokovnega znanja in izkuçenj sem zelo izoblikovala tudi svojo osebnost in si pridobila samozavest. Poletne mesece bom pre§ivela v Parizu: avgust na teŸaju francoskega jezika, september pa pri francoski podru§nici veŸjega slovenskega podjetja. Veselim se novih izkuçenj, ki mi bodo razçirile obzorje in tudi prilo§nosti, da svoje latentno znanje francoçŸine spremenim v aktivno. Jesen bom namenila dokonŸanju diplomske naloge in obnovitvi nekoliko zanemarjene nemçŸine.

¦elim si dinamiŸno zaposlitev, pri kateri se bom lahko neprenehoma uŸila in se razvijala. Ker me zanima veliko razliŸnih podroŸij, si nisem zaŸrtala natanŸne strokovne smeri, v katero se v poklicu §elim usmeriti. Ekonomija je çirok pojem in mislim, da mi bodo k tej odloŸitvi pomagale ponujene prilo§nosti, Ÿez Ÿas pa tudi izkuçnje in pridobljeno znanje.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96044y.htm