* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Aleksij Mu`ina

6310 IZOLA - ISOLA, Jagodje, Ilirska 23
Telefon: (066) 63 030

Pravna fakulteta v Ljubljani, diplomirani pravnik-zunanja trgovina

[tudij bom predvidoma kon~al marca 1997. Delati si `elim predvsem na podro~ju mednarodnega gospodarskega prava in mednarodnih ekonomskih odnosov (moje `elje se`ejo dlje od zavarovalni{tva pa vse do ustavnega prava v naj{ir{em pomenu besede).
Na svet sem prijokal pred dvaindvajsetimi leti. V osnovno {olo v Izoli sem vstopil s {estimi in jo kon~al z odli~nim uspehom. Med {olanjem na srednji {oli sem le-to "postavil na stranski tir". To je bil ~as namenjen predvsem veslanju. Najve~ji uspeh sem dosegel leta 1992, ko sem bil ~lan prve slovenske mladinske vesla{ke reprezentance. Kljub temu sem tisto leto opravil zaklju~ni izpit s prav dobrim uspehom ter sprejemna izpita na ekonomski in pravni fakulteti in se po treznem razmisleku odlo~il za {tudij prava na Pravni fakulteti v Ljubljani.

Pri {tudiju dosegam "dobre" uspehe. Moja povpre~na ocena zna{a nekaj desetink manj kot 9. Ampak ocene brez prakti~nega znanja ostanejo le {tevilke, zato sem pred letom sprejel ponudbo Mestne ob~ine Koper, za "pomo~" pri vodenju prito`benega postopka. Ko sem lani septembra vpisoval ~etrti in hkrati zadnji letnik {tudija, sem moral izbrati med {estimi smermi. Odlo~il sem se za zunanjetrgovinsko. Kljub temu nisem zanemaril drugih smeri in dodatno vpisal tudi predmeta zavarovalno pravo in zakonodajni postopek, - izpit iz tega sem, mimogrede, `e uspe{no opravil. Ko je novembra lani Evropska zveza razpisala {tipendije za {tudij na In{titutu evropskega prava v Amsterdamu, sem se br` prijavil na razpis. Tam sem pre`ivel leto{njo zimo in del pomladi ter se vrnil domov z obilo novimi izku{njami, predvsem pa s certifikatom o uspe{no opravljenih "nadaljevalnih" seminarjih prava Evropske skupnosti. Osnovno stopnjo evropskega prava sem opravil doma, kot izbirni predmet na mati~ni fakulteti.

Zdaj, ko mi do konca {olanja manjke le {e nekaj izpitov in imam skoraj kon~ano diplomsko nalogo (osnutek sem moral napisati med {tudijem na Nizozemskem), sem se odlo~il za postopnost, kljub temu pa `elim dose~i naziv diplomirani pravnik {e pred dopolnjenim triindvajsetim letom.

Kaj bi v `ivljenju `elel delati, {e ne vem. Dodati pa moram, da je moja "prednost" tudi aktivno znanje angle{kega in italijanskega jezika ter pasivno nem{kega, poleg tega pa {e kopica strokovnih in `ivljenjskih izku{enj, pridobljenih predvsem zadnje leto.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96042y.htm