* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Aleksij Mu§ina

6310 IZOLA - ISOLA, Jagodje, Ilirska 23
Telefon: (066) 63 030

Pravna fakulteta v Ljubljani, diplomirani pravnik-zunanja trgovina

ætudij bom predvidoma konŸal marca 1997. Delati si §elim predvsem na podroŸju mednarodnega gospodarskega prava in mednarodnih ekonomskih odnosov (moje §elje se§ejo dlje od zavarovalniçtva pa vse do ustavnega prava v najçirçem pomenu besede).
Na svet sem prijokal pred dvaindvajsetimi leti. V osnovno çolo v Izoli sem vstopil s çestimi in jo konŸal z odliŸnim uspehom. Med çolanjem na srednji çoli sem le-to "postavil na stranski tir". To je bil Ÿas namenjen predvsem veslanju. NajveŸji uspeh sem dosegel leta 1992, ko sem bil Ÿlan prve slovenske mladinske veslaçke reprezentance. Kljub temu sem tisto leto opravil zakljuŸni izpit s prav dobrim uspehom ter sprejemna izpita na ekonomski in pravni fakulteti in se po treznem razmisleku odloŸil za çtudij prava na Pravni fakulteti v Ljubljani.

Pri çtudiju dosegam "dobre" uspehe. Moja povpreŸna ocena znaça nekaj desetink manj kot 9. Ampak ocene brez praktiŸnega znanja ostanejo le çtevilke, zato sem pred letom sprejel ponudbo Mestne obŸine Koper, za "pomoŸ" pri vodenju prito§benega postopka. Ko sem lani septembra vpisoval Ÿetrti in hkrati zadnji letnik çtudija, sem moral izbrati med çestimi smermi. OdloŸil sem se za zunanjetrgovinsko. Kljub temu nisem zanemaril drugih smeri in dodatno vpisal tudi predmeta zavarovalno pravo in zakonodajni postopek, - izpit iz tega sem, mimogrede, §e uspeçno opravil. Ko je novembra lani Evropska zveza razpisala çtipendije za çtudij na Inçtitutu evropskega prava v Amsterdamu, sem se br§ prijavil na razpis. Tam sem pre§ivel letoçnjo zimo in del pomladi ter se vrnil domov z obilo novimi izkuçnjami, predvsem pa s certifikatom o uspeçno opravljenih "nadaljevalnih" seminarjih prava Evropske skupnosti. Osnovno stopnjo evropskega prava sem opravil doma, kot izbirni predmet na matiŸni fakulteti.

Zdaj, ko mi do konca çolanja manjke le çe nekaj izpitov in imam skoraj konŸano diplomsko nalogo (osnutek sem moral napisati med çtudijem na Nizozemskem), sem se odloŸil za postopnost, kljub temu pa §elim doseŸi naziv diplomirani pravnik çe pred dopolnjenim triindvajsetim letom.

Kaj bi v §ivljenju §elel delati, çe ne vem. Dodati pa moram, da je moja "prednost" tudi aktivno znanje angleçkega in italijanskega jezika ter pasivno nemçkega, poleg tega pa çe kopica strokovnih in §ivljenjskih izkuçenj, pridobljenih predvsem zadnje leto.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96042y.htm