* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Aleksij Mužina

6310 IZOLA - ISOLA, Jagodje, Ilirska 23
Telefon: (066) 63 030

Pravna fakulteta v Ljubljani, diplomirani pravnik-zunanja trgovina

Študij bom predvidoma končal marca 1997. Delati si želim predvsem na področju mednarodnega gospodarskega prava in mednarodnih ekonomskih odnosov (moje želje sežejo dlje od zavarovalništva pa vse do ustavnega prava v najširšem pomenu besede).
Na svet sem prijokal pred dvaindvajsetimi leti. V osnovno šolo v Izoli sem vstopil s šestimi in jo končal z odličnim uspehom. Med šolanjem na srednji šoli sem le-to "postavil na stranski tir". To je bil čas namenjen predvsem veslanju. Največji uspeh sem dosegel leta 1992, ko sem bil član prve slovenske mladinske veslaške reprezentance. Kljub temu sem tisto leto opravil zaključni izpit s prav dobrim uspehom ter sprejemna izpita na ekonomski in pravni fakulteti in se po treznem razmisleku odločil za študij prava na Pravni fakulteti v Ljubljani.

Pri študiju dosegam "dobre" uspehe. Moja povprečna ocena znaša nekaj desetink manj kot 9. Ampak ocene brez praktičnega znanja ostanejo le številke, zato sem pred letom sprejel ponudbo Mestne občine Koper, za "pomoč" pri vodenju pritožbenega postopka. Ko sem lani septembra vpisoval četrti in hkrati zadnji letnik študija, sem moral izbrati med šestimi smermi. Odločil sem se za zunanjetrgovinsko. Kljub temu nisem zanemaril drugih smeri in dodatno vpisal tudi predmeta zavarovalno pravo in zakonodajni postopek, - izpit iz tega sem, mimogrede, že uspešno opravil. Ko je novembra lani Evropska zveza razpisala štipendije za študij na Inštitutu evropskega prava v Amsterdamu, sem se brž prijavil na razpis. Tam sem preživel letošnjo zimo in del pomladi ter se vrnil domov z obilo novimi izkušnjami, predvsem pa s certifikatom o uspešno opravljenih "nadaljevalnih" seminarjih prava Evropske skupnosti. Osnovno stopnjo evropskega prava sem opravil doma, kot izbirni predmet na matični fakulteti.

Zdaj, ko mi do konca šolanja manjke le še nekaj izpitov in imam skoraj končano diplomsko nalogo (osnutek sem moral napisati med študijem na Nizozemskem), sem se odločil za postopnost, kljub temu pa želim doseči naziv diplomirani pravnik še pred dopolnjenim triindvajsetim letom.

Kaj bi v življenju želel delati, še ne vem. Dodati pa moram, da je moja "prednost" tudi aktivno znanje angleškega in italijanskega jezika ter pasivno nemškega, poleg tega pa še kopica strokovnih in življenjskih izkušenj, pridobljenih predvsem zadnje leto.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96042y.htm