* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Tamara Mikoli~

6000 KOPER - CAPODISTRIA, Kro`na cesta 12
Telefon: (066) 282 264

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - italijan{~ina, B - angle{~ina

[tudij bom predvidoma kon~ala februarja 1998. Delati si `elim predvsem na podro~ju tehni~nega prevajanja (obeh jezikov), interpretiranja.
Osnovno {olo sem obiskovala v Kopru in jo vsa leta kon~evala z odli~nim uspehom. Udele`evala sem se {tevilnih tekmovanj, ve~krat sem prejela Vegova priznanja iz matematike, se uvrstila na dr`avno tekmovanje za Cankarjevo nagrado in v osmem razredu zmagala na tekmovanju iz italijanskega jezika, na katerem so tekmovali osnovno{olci in srednje{olci z dvojezi~nega obmo~ja Slovenije in Hrva{ke. Tudi v letih, ko sem obiskovala srednjo naravoslovno-matemati~no {olo (Gimnazija Koper), sem se udele`evala raznih tekmovanj in {e enkrat zmagala na tekmovanju iz italijan{~ine. Prav tako sem {e enkrat osvojila srebrno Cankarjevo priznanje. Vsa leta sem imela odli~en uspeh in v ~etrtem letniku dobila pohvalo u~iteljskega zbora za razne dose`ke. V srednje{olskih letih sem obiskovala literarno delavnico Marjana Tom{i~a v Kopru, sodelovala pri gimnazijski reviji Maestral in pela v mladinskem pevskem zboru. Po kon~ani srednji {oli sem se najprej vpisala na Univerzo v Trstu, na Visoko {olo za prevajanje in interpretiranje, in tam tudi bila sprejeta, vendar sem se kasneje odlo~ila, da bi raje {tudirala v Ljubljani in tako trenutno {tudiram italijan{~ino (pedago{ka smer) in angle{~ino (prevajalska smer) na filozofski fakulteti. Sem v ~etrtem letniku, zanimam pa se predvsem za moderni jezik in literaturo. Moje diplomske naloge bodo pri obeh jezikih povezane s sinhronim kontrastivnim pogledom na slovnico. [tudijske obveznosti izpolnjujem redno in uspe{no, poleg {tudija pa me zanima {e marsikaj. Rada potujem, ker menim, da tako najbolje spoznavam tuje kulture, navade in jezike. Obiskala sem veliko evropskih dr`av, najve~krat Italijo in Anglijo. Lansko poletje sem dobila {tipendijo za obisk te~aja iz italijanske literature v Levicu Terme pri Trentu v Italiji.

V prostem ~asu pou~ujem nekaj ur na teden italijan{~ino in angle{~ino na zasebni jezikovni {oli. Delam predvsem z otroki razli~nih osnovno{olskih stopenj, nekaj izku{enj sem si pridobila tudi s pou~evanjem (tako z delom v razredu kot z in{truiranjem) pred{olskih otrok, srednje{olcev in odraslih. Ve~ let zapored sem poletne po~itnice izrabila za delo v Agenciji za pla~ilni promet in opravljala razna pisarni{ka dela.

Veliko prevajam iz angle{~ine in italijan{~ine. Pravzaprav je prevajanje poklic, za katerega se `elim odlo~iti po {tudiju. Vesela bi bila, ~e bi se zaposlila na delovnem mestu, kjer bi si lahko nadalje spopolnjevanje znanje.

V {tudijskih letih sem se priu~ila dela z ra~unalnikom v okoljih DOS in Windows, posebno v urejevalniku besedil Word for Windows. Zaradi nuje sem se nau~ila tudi tipkati.

Zavedam se, da v mojem rojstnem kraju ni veliko prostih delovnih mest, primernih moji izobrazbi, zato mi ne bi bilo te`ko delati v kakem drugem kraju, {e najraje bi se zaposlila v Ljubljani.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96039y.htm