* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Tamara MikoliŸ

6000 KOPER - CAPODISTRIA, Kro§na cesta 12
Telefon: (066) 282 264

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - italijançŸina, B - angleçŸina

ætudij bom predvidoma konŸala februarja 1998. Delati si §elim predvsem na podroŸju tehniŸnega prevajanja (obeh jezikov), interpretiranja.
Osnovno çolo sem obiskovala v Kopru in jo vsa leta konŸevala z odliŸnim uspehom. Udele§evala sem se çtevilnih tekmovanj, veŸkrat sem prejela Vegova priznanja iz matematike, se uvrstila na dr§avno tekmovanje za Cankarjevo nagrado in v osmem razredu zmagala na tekmovanju iz italijanskega jezika, na katerem so tekmovali osnovnoçolci in srednjeçolci z dvojeziŸnega obmoŸja Slovenije in Hrvaçke. Tudi v letih, ko sem obiskovala srednjo naravoslovno-matematiŸno çolo (Gimnazija Koper), sem se udele§evala raznih tekmovanj in çe enkrat zmagala na tekmovanju iz italijançŸine. Prav tako sem çe enkrat osvojila srebrno Cankarjevo priznanje. Vsa leta sem imela odliŸen uspeh in v Ÿetrtem letniku dobila pohvalo uŸiteljskega zbora za razne dose§ke. V srednjeçolskih letih sem obiskovala literarno delavnico Marjana TomçiŸa v Kopru, sodelovala pri gimnazijski reviji Maestral in pela v mladinskem pevskem zboru. Po konŸani srednji çoli sem se najprej vpisala na Univerzo v Trstu, na Visoko çolo za prevajanje in interpretiranje, in tam tudi bila sprejeta, vendar sem se kasneje odloŸila, da bi raje çtudirala v Ljubljani in tako trenutno çtudiram italijançŸino (pedagoçka smer) in angleçŸino (prevajalska smer) na filozofski fakulteti. Sem v Ÿetrtem letniku, zanimam pa se predvsem za moderni jezik in literaturo. Moje diplomske naloge bodo pri obeh jezikih povezane s sinhronim kontrastivnim pogledom na slovnico. ætudijske obveznosti izpolnjujem redno in uspeçno, poleg çtudija pa me zanima çe marsikaj. Rada potujem, ker menim, da tako najbolje spoznavam tuje kulture, navade in jezike. Obiskala sem veliko evropskih dr§av, najveŸkrat Italijo in Anglijo. Lansko poletje sem dobila çtipendijo za obisk teŸaja iz italijanske literature v Levicu Terme pri Trentu v Italiji.

V prostem Ÿasu pouŸujem nekaj ur na teden italijançŸino in angleçŸino na zasebni jezikovni çoli. Delam predvsem z otroki razliŸnih osnovnoçolskih stopenj, nekaj izkuçenj sem si pridobila tudi s pouŸevanjem (tako z delom v razredu kot z inçtruiranjem) predçolskih otrok, srednjeçolcev in odraslih. VeŸ let zapored sem poletne poŸitnice izrabila za delo v Agenciji za plaŸilni promet in opravljala razna pisarniçka dela.

Veliko prevajam iz angleçŸine in italijançŸine. Pravzaprav je prevajanje poklic, za katerega se §elim odloŸiti po çtudiju. Vesela bi bila, Ÿe bi se zaposlila na delovnem mestu, kjer bi si lahko nadalje spopolnjevanje znanje.

V çtudijskih letih sem se priuŸila dela z raŸunalnikom v okoljih DOS in Windows, posebno v urejevalniku besedil Word for Windows. Zaradi nuje sem se nauŸila tudi tipkati.

Zavedam se, da v mojem rojstnem kraju ni veliko prostih delovnih mest, primernih moji izobrazbi, zato mi ne bi bilo te§ko delati v kakem drugem kraju, çe najraje bi se zaposlila v Ljubljani.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96039y.htm