* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Tamara Mikolič

6000 KOPER - CAPODISTRIA, Krožna cesta 12
Telefon: (066) 282 264

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - italijanščina, B - angleščina

Študij bom predvidoma končala februarja 1998. Delati si želim predvsem na področju tehničnega prevajanja (obeh jezikov), interpretiranja.
Osnovno šolo sem obiskovala v Kopru in jo vsa leta končevala z odličnim uspehom. Udeleževala sem se številnih tekmovanj, večkrat sem prejela Vegova priznanja iz matematike, se uvrstila na državno tekmovanje za Cankarjevo nagrado in v osmem razredu zmagala na tekmovanju iz italijanskega jezika, na katerem so tekmovali osnovnošolci in srednješolci z dvojezičnega območja Slovenije in Hrvaške. Tudi v letih, ko sem obiskovala srednjo naravoslovno-matematično šolo (Gimnazija Koper), sem se udeleževala raznih tekmovanj in še enkrat zmagala na tekmovanju iz italijanščine. Prav tako sem še enkrat osvojila srebrno Cankarjevo priznanje. Vsa leta sem imela odličen uspeh in v četrtem letniku dobila pohvalo učiteljskega zbora za razne dosežke. V srednješolskih letih sem obiskovala literarno delavnico Marjana Tomšiča v Kopru, sodelovala pri gimnazijski reviji Maestral in pela v mladinskem pevskem zboru. Po končani srednji šoli sem se najprej vpisala na Univerzo v Trstu, na Visoko šolo za prevajanje in interpretiranje, in tam tudi bila sprejeta, vendar sem se kasneje odločila, da bi raje študirala v Ljubljani in tako trenutno študiram italijanščino (pedagoška smer) in angleščino (prevajalska smer) na filozofski fakulteti. Sem v četrtem letniku, zanimam pa se predvsem za moderni jezik in literaturo. Moje diplomske naloge bodo pri obeh jezikih povezane s sinhronim kontrastivnim pogledom na slovnico. Študijske obveznosti izpolnjujem redno in uspešno, poleg študija pa me zanima še marsikaj. Rada potujem, ker menim, da tako najbolje spoznavam tuje kulture, navade in jezike. Obiskala sem veliko evropskih držav, največkrat Italijo in Anglijo. Lansko poletje sem dobila štipendijo za obisk tečaja iz italijanske literature v Levicu Terme pri Trentu v Italiji.

V prostem času poučujem nekaj ur na teden italijanščino in angleščino na zasebni jezikovni šoli. Delam predvsem z otroki različnih osnovnošolskih stopenj, nekaj izkušenj sem si pridobila tudi s poučevanjem (tako z delom v razredu kot z inštruiranjem) predšolskih otrok, srednješolcev in odraslih. Več let zapored sem poletne počitnice izrabila za delo v Agenciji za plačilni promet in opravljala razna pisarniška dela.

Veliko prevajam iz angleščine in italijanščine. Pravzaprav je prevajanje poklic, za katerega se želim odločiti po študiju. Vesela bi bila, če bi se zaposlila na delovnem mestu, kjer bi si lahko nadalje spopolnjevanje znanje.

V študijskih letih sem se priučila dela z računalnikom v okoljih DOS in Windows, posebno v urejevalniku besedil Word for Windows. Zaradi nuje sem se naučila tudi tipkati.

Zavedam se, da v mojem rojstnem kraju ni veliko prostih delovnih mest, primernih moji izobrazbi, zato mi ne bi bilo težko delati v kakem drugem kraju, še najraje bi se zaposlila v Ljubljani.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96039y.htm