* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Mojca Hrabar

6000 KOPER - CAPODISTRIA, Cesta na Markovec 59
Telefon: (066) 33 181

Biotehni{ka fakulteta v Ljubljani - Oddelek za biologijo, biologija-ekolo{ko sistematska smer

[tudij bom predvidoma kon~ala marca 1998. Delati si `elim predvsem na podro~ju ekologije in varstva narave, raziskovanja flore in faune, razvoja okolju prijazne tehnologije, okoljske vzgoje.
Osnovno {olo sem obiskovala v Kopru in vsako {olsko leto kon~ala z odli~nim uspehom. V~lanila sem se v razli~ne kro`ke in se udele`evala dodatnega pouka razli~nih predmetov. Najdejavnej{a sem bila v planinskem kro`ku in literarno-dopisni{kem kro`ku, saj sem tudi urejala {olsko glasilo. Vsa leta sem sodelovala na razli~nih tekmovanjih. Za znanje iz matematike sem dobila dve srebrni Vegovi priznanji, moj najve~ji uspeh pa je bilo sedmo mesto na republi{kem tekmovanju za Cankarjevo priznanje za znanje sloven{~ine leta 1988.

[olanje sem nadaljevala na gimnaziji v Kopru, vpisala sem se v Naravoslovno-matemati~ni program. [e naprej sem sodelovala s planinskim dru{tvom in leta 1990 opravila te~aj za mladinskega planinskega vodnika kategorije A. Kot vodnica {e danes sodelujem z mladinskim odsekom OPD Koper. Prva dva letnika srednje {ole sem kon~ala z odli~nim uspehom in bila po prijavi izbrana v prvo generacijo dijakov za program mednarodne mature (International baccalaureate) na Gimnaziji Be`igrad. Leta 1992 sem mednarodno maturo odli~no opravila, saj sem zbrala 38 to~k. Ob vsem tem sem obiskovala {e te~aje nem{~ine in {pan{~ine, oba jezika znam pasivno. Poleg teh dveh jezikov in angle{~ine obvladam tudi italijan{~ino, saj je to v Kopru jezik okolja.

Leta 1992 sem po uspe{no opravljenih sprejemnih izpitih za~ela {tudirati biologijo na Oddelku za biologijo Biotehni{ke fakultete Univerze v Ljubljani. Veselita me predvsem rastlinstvo in `ivalstvo na{e de`ele in ekologija, zato sem v drugem letniku izbrala ekolo{kosistemsko smer {tudija.

Da bi si raz{irila svoje znanje sem se vsako poletje udele`ila {tudentskega biolo{kega tabora, ki ga organizirajo {tudentje na{e fakultete v sodelovanju z ZOTKS. Poleg tega sem od 1992 vsako leto sodelovala na Dnevih ustvarjalnih otrok, ki jih je organizirala koprska obmo~na enota Republi{kega zavoda za zaposlovanje - najprej le kot varuhinja, nato kot mentorica, tako sem si nabrala veliko koristnih izku{enj - ne le pedago{kih, temve~ tudi strokovnih, saj je bila osrednja pozornost namenjena ekologiji morja in okoljski vzgoji.

Zelo rada potujem, zato vsako poletje izrabim za potovanja po Sloveniji in tujini - od [panije do Egipta, na the potovanjih si lahko obogatim strokovno znanje iz ekologije in antropologije, saj me zanimajo tudi ljudje in njihovi obi~aji. Zaradi tega sem jeseni 1995 s so{olci organizirala {esttedensko strokovno ekskurzijo po Nepalu, ki je bila zares enkratna izku{nja, saj sta za strokovno plat skrbela profesor sistematske botanike dr. Tone Wraber in asistentka za sistematsko zoologijo nevreten~arjev Simona Turk.

Letos kon~ujem {tudij s povpre~no oceno opravljenih izpitov 8,3. Diplomske naloge se {e nisem lotila, saj me ~aka {e precej terenskih vaj in izpitov. Za temo bi najraje izbrala ekologijo morja; - pri tem bi lahko sodelovala s strokovnjaki z Morske biolo{ke postaje In{tituta za biologijo, - ali pa raziskavo s podro~ja rastlinstva in `ivalstva Slovenske Istre in Krasa.

Po diplomi bi me zanimalo delo v ustvarjalnem, razgibanem kolektivu, kjer bi lahko {irila in poglabljala znanje ter ga hkrati koristno uporabljala. Veseli me predvsem terensko delo ob neposrednem stiku z naravo, saj je zelo dinami~no in raznoliko. Pomembno se mi zdi predvsem delo, povezano z varstvom narave, razvojem okolju prijazne tehnologije in predvsem z okoljsko vzgojo - {irjenje zavesti o varstvu narave, saj ~lovek ni upravljavec narave, temve~ le njen sestavni del.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96037y.htm