* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Mojca Hrabar

6000 KOPER - CAPODISTRIA, Cesta na Markovec 59
Telefon: (066) 33 181

Biotehniçka fakulteta v Ljubljani - Oddelek za biologijo, biologija-ekoloçko sistematska smer

ætudij bom predvidoma konŸala marca 1998. Delati si §elim predvsem na podroŸju ekologije in varstva narave, raziskovanja flore in faune, razvoja okolju prijazne tehnologije, okoljske vzgoje.
Osnovno çolo sem obiskovala v Kopru in vsako çolsko leto konŸala z odliŸnim uspehom. VŸlanila sem se v razliŸne kro§ke in se udele§evala dodatnega pouka razliŸnih predmetov. Najdejavnejça sem bila v planinskem kro§ku in literarno-dopisniçkem kro§ku, saj sem tudi urejala çolsko glasilo. Vsa leta sem sodelovala na razliŸnih tekmovanjih. Za znanje iz matematike sem dobila dve srebrni Vegovi priznanji, moj najveŸji uspeh pa je bilo sedmo mesto na republiçkem tekmovanju za Cankarjevo priznanje za znanje slovençŸine leta 1988.

æolanje sem nadaljevala na gimnaziji v Kopru, vpisala sem se v Naravoslovno-matematiŸni program. æe naprej sem sodelovala s planinskim druçtvom in leta 1990 opravila teŸaj za mladinskega planinskega vodnika kategorije A. Kot vodnica çe danes sodelujem z mladinskim odsekom OPD Koper. Prva dva letnika srednje çole sem konŸala z odliŸnim uspehom in bila po prijavi izbrana v prvo generacijo dijakov za program mednarodne mature (International baccalaureate) na Gimnaziji Be§igrad. Leta 1992 sem mednarodno maturo odliŸno opravila, saj sem zbrala 38 toŸk. Ob vsem tem sem obiskovala çe teŸaje nemçŸine in çpançŸine, oba jezika znam pasivno. Poleg teh dveh jezikov in angleçŸine obvladam tudi italijançŸino, saj je to v Kopru jezik okolja.

Leta 1992 sem po uspeçno opravljenih sprejemnih izpitih zaŸela çtudirati biologijo na Oddelku za biologijo Biotehniçke fakultete Univerze v Ljubljani. Veselita me predvsem rastlinstvo in §ivalstvo naçe de§ele in ekologija, zato sem v drugem letniku izbrala ekoloçkosistemsko smer çtudija.

Da bi si razçirila svoje znanje sem se vsako poletje udele§ila çtudentskega bioloçkega tabora, ki ga organizirajo çtudentje naçe fakultete v sodelovanju z ZOTKS. Poleg tega sem od 1992 vsako leto sodelovala na Dnevih ustvarjalnih otrok, ki jih je organizirala koprska obmoŸna enota Republiçkega zavoda za zaposlovanje - najprej le kot varuhinja, nato kot mentorica, tako sem si nabrala veliko koristnih izkuçenj - ne le pedagoçkih, temveŸ tudi strokovnih, saj je bila osrednja pozornost namenjena ekologiji morja in okoljski vzgoji.

Zelo rada potujem, zato vsako poletje izrabim za potovanja po Sloveniji in tujini - od æpanije do Egipta, na the potovanjih si lahko obogatim strokovno znanje iz ekologije in antropologije, saj me zanimajo tudi ljudje in njihovi obiŸaji. Zaradi tega sem jeseni 1995 s soçolci organizirala çesttedensko strokovno ekskurzijo po Nepalu, ki je bila zares enkratna izkuçnja, saj sta za strokovno plat skrbela profesor sistematske botanike dr. Tone Wraber in asistentka za sistematsko zoologijo nevretenŸarjev Simona Turk.

Letos konŸujem çtudij s povpreŸno oceno opravljenih izpitov 8,3. Diplomske naloge se çe nisem lotila, saj me Ÿaka çe precej terenskih vaj in izpitov. Za temo bi najraje izbrala ekologijo morja; - pri tem bi lahko sodelovala s strokovnjaki z Morske bioloçke postaje Inçtituta za biologijo, - ali pa raziskavo s podroŸja rastlinstva in §ivalstva Slovenske Istre in Krasa.

Po diplomi bi me zanimalo delo v ustvarjalnem, razgibanem kolektivu, kjer bi lahko çirila in poglabljala znanje ter ga hkrati koristno uporabljala. Veseli me predvsem terensko delo ob neposrednem stiku z naravo, saj je zelo dinamiŸno in raznoliko. Pomembno se mi zdi predvsem delo, povezano z varstvom narave, razvojem okolju prijazne tehnologije in predvsem z okoljsko vzgojo - çirjenje zavesti o varstvu narave, saj Ÿlovek ni upravljavec narave, temveŸ le njen sestavni del.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96037y.htm