* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Barbara Bizjan

8233 MIRNA, Sokolska 6
Telefon: (068) 47 131

Pedago{ka fakulteta v Ljubljani, socialna pedagogika

[tudij bom predvidoma kon~ala septembra 1997. Delati si `elim predvsem na socialni problematiki, preventivi - razli~ni projekti pri prostovoljnem delu - organiziranju usposabljanja, razvoju slovenskih nevladnih organizacij.
Osnovno {olo sem z odli~nim uspehom kon~ala na Mirni. [olanje sem nadaljevala v Ivan~ni Gorici, na tedanji dru`boslovno-kulturni smeri. V ~etrtem letniku sem se z raziskovalno nalogo o `ivljenju in delu indijskega jezuita Anthonyja de Mella udele`ila nate~aja Znanost mladini, sodelovala pa sem {e tudi na prvi Gimnazijadi v Velenju. Srednjo {olo sem kon~ala z odli~nim uspehom. Odlo~ala sem se med dvema povsem razli~nima {tudijema: primerjalno knji`evnostjo na filozofski fakulteti in socialno pedagogiko na Pedago{ki fakulteti v Ljubljani. Odlo~ila sem se za drugo, in zdaj kon~ujem ~etrti letnik.

V teh {tirih letih sem se poleg rednega {tudija ukvarjala {e z nekaj projekti, in tako zadostila ve~ini svojih interesnih podro~ij. Od leta 1992 sodelujem pri preventivnih projektih za drugo- in tretje{olce (Drevo `ivljenja, Izvir spomina in De`ela barv), ki so projekti {tudentov socialne pedagogike. Sodelovala sem pri ustvarjanju delavnic za otroke, pripravi seminarjev za mentorje, scenariju, postavitvi scene, izpeljavi festivala (igranje klaviatur, tolkal in petje), ki je sklepni del projekta, sem avtorica ene od pravljic in soavtorica glasbe in besedil otro{kih pesmi.

Od leta 1992 do 1995 sem v Ljubljani uresni~evala preventivni projekt za sedmo- in osmo{olce - Mladinske delavnice. V letu 1994 sem sodelovala z B & Z, d.o.o., in se ukvarjala z nezaposlenimi, kot ~lanica Dru{tva za razvijanje preventivnega in prostovoljnega dela iz Ljubljane pa sem sodelovala pri projekih Romi in P & P Obvestila, ~asniku Dru{tva, kjer sem lektorica {e zdaj. Vsa {tiri leta uspe{no sodelujem z Dru{tvom za razvijanje preventivnega in prostovoljnega dela, zato sem spoznala delovanje te nevladne organizacije in drugih nevladnih organizacij v Sloveniji in v tujini ter njihovo problematiko.

Ker vse socialne institucije ne morejo zadostiti potrebam po pomo~i na razli~nih `ivljenjskih podro~jih, smo v okviru Dru{tva ustanovili Posredovalnico prostovoljnega dela. Vodim projekt, organiziram in usklajujem potrebe - povpra{evanje po prostovoljnem delu s ponudbami. Ve~ino ~asa sem delala prostovoljno, zato sem s to problematiko (strokovnost in izobra`evanje prostovoljcev, supervizija) dobro seznanjena.

Poletja pre`ivljam na razli~nih taborih z mladostniki in v kolonijah.

Ukvarjam se s prevajanjem iz sloven{~ine v nem{~ino in obrnjeno ter `e drugo leto obiskujem seminarje iz psihoterapije - Transakcijska analiza (TA 202).

Leto{njo enomese~no prakso sem pre`ivela v Nem~iji, v Tübingenu; tam sem v organizaciji Sophienpflege, ki skrbi za pomo~ mladostnikom in otrokom, delala v stanovanjski skupini z mladostniki z motnjami vedenja.

[tudij socialne pedagogike in projekti, pri katerih sem sodelovala, so mi omogo~ili, da sem si pridobila izku{nje z razli~nih podro~ij (od na~rtovanja, organizacije, izpeljave in vrednotenja dolo~enega dela, do ob~utka za ljudi, njihove stiske).

@elim delati v tak{nem okolju, kjer bom lahko ustvarjala, pomagala drugim, kjer bodo dovzetni za nove zamisli in bodo moje delo tudi ustrezno vrednotili.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96036y.htm