* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Barbara Bizjan

8233 MIRNA, Sokolska 6
Telefon: (068) 47 131

Pedagoçka fakulteta v Ljubljani, socialna pedagogika

ætudij bom predvidoma konŸala septembra 1997. Delati si §elim predvsem na socialni problematiki, preventivi - razliŸni projekti pri prostovoljnem delu - organiziranju usposabljanja, razvoju slovenskih nevladnih organizacij.
Osnovno çolo sem z odliŸnim uspehom konŸala na Mirni. æolanje sem nadaljevala v IvanŸni Gorici, na tedanji dru§boslovno-kulturni smeri. V Ÿetrtem letniku sem se z raziskovalno nalogo o §ivljenju in delu indijskega jezuita Anthonyja de Mella udele§ila nateŸaja Znanost mladini, sodelovala pa sem çe tudi na prvi Gimnazijadi v Velenju. Srednjo çolo sem konŸala z odliŸnim uspehom. OdloŸala sem se med dvema povsem razliŸnima çtudijema: primerjalno knji§evnostjo na filozofski fakulteti in socialno pedagogiko na Pedagoçki fakulteti v Ljubljani. OdloŸila sem se za drugo, in zdaj konŸujem Ÿetrti letnik.

V teh çtirih letih sem se poleg rednega çtudija ukvarjala çe z nekaj projekti, in tako zadostila veŸini svojih interesnih podroŸij. Od leta 1992 sodelujem pri preventivnih projektih za drugo- in tretjeçolce (Drevo §ivljenja, Izvir spomina in De§ela barv), ki so projekti çtudentov socialne pedagogike. Sodelovala sem pri ustvarjanju delavnic za otroke, pripravi seminarjev za mentorje, scenariju, postavitvi scene, izpeljavi festivala (igranje klaviatur, tolkal in petje), ki je sklepni del projekta, sem avtorica ene od pravljic in soavtorica glasbe in besedil otroçkih pesmi.

Od leta 1992 do 1995 sem v Ljubljani uresniŸevala preventivni projekt za sedmo- in osmoçolce - Mladinske delavnice. V letu 1994 sem sodelovala z B & Z, d.o.o., in se ukvarjala z nezaposlenimi, kot Ÿlanica Druçtva za razvijanje preventivnega in prostovoljnega dela iz Ljubljane pa sem sodelovala pri projekih Romi in P & P Obvestila, Ÿasniku Druçtva, kjer sem lektorica çe zdaj. Vsa çtiri leta uspeçno sodelujem z Druçtvom za razvijanje preventivnega in prostovoljnega dela, zato sem spoznala delovanje te nevladne organizacije in drugih nevladnih organizacij v Sloveniji in v tujini ter njihovo problematiko.

Ker vse socialne institucije ne morejo zadostiti potrebam po pomoŸi na razliŸnih §ivljenjskih podroŸjih, smo v okviru Druçtva ustanovili Posredovalnico prostovoljnega dela. Vodim projekt, organiziram in usklajujem potrebe - povpraçevanje po prostovoljnem delu s ponudbami. VeŸino Ÿasa sem delala prostovoljno, zato sem s to problematiko (strokovnost in izobra§evanje prostovoljcev, supervizija) dobro seznanjena.

Poletja pre§ivljam na razliŸnih taborih z mladostniki in v kolonijah.

Ukvarjam se s prevajanjem iz slovençŸine v nemçŸino in obrnjeno ter §e drugo leto obiskujem seminarje iz psihoterapije - Transakcijska analiza (TA 202).

Letoçnjo enomeseŸno prakso sem pre§ivela v NemŸiji, v Tübingenu; tam sem v organizaciji Sophienpflege, ki skrbi za pomoŸ mladostnikom in otrokom, delala v stanovanjski skupini z mladostniki z motnjami vedenja.

ætudij socialne pedagogike in projekti, pri katerih sem sodelovala, so mi omogoŸili, da sem si pridobila izkuçnje z razliŸnih podroŸij (od naŸrtovanja, organizacije, izpeljave in vrednotenja doloŸenega dela, do obŸutka za ljudi, njihove stiske).

¦elim delati v takçnem okolju, kjer bom lahko ustvarjala, pomagala drugim, kjer bodo dovzetni za nove zamisli in bodo moje delo tudi ustrezno vrednotili.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96036y.htm