* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Damjana Zupan

8232 [ENTRUPERT, [entrupert 102
Telefon: (068) 40 003

London College of Music (Anglija), klavir-podiplomska specializacija

[tudij bom predvidoma kon~ala julija 1996. Delati si `elim predvsem kot solisti~na in komorna koncertantka, pou~evati klavir, korepetirati, predavati o metodah izobra`evanja, prirejati klavirske delavnice.
Osnovno {olo v [entrupertu sem ves ~as izdelovala z odli~nim uspehom. Dvakrat sem bila ob~inska prvakinja v znanju iz Vesele {ole, dobila sem srebrno Vegovo priznanje in bila ob~inska prvakinja na tekmovanju iz znanja nem{kega jezika. Osvojila sem vse nagrade za bralno zna~ko, ki je bila organizirana na {oli. Ve~krat sem bila predsednica razredne skupnosti in eno leto predsednica {olske skupnosti. Kot ~lanica novinarskega kro`ka sem imela veliko spisov objavljenih in tudi nagrajenih tako na ob~inski kot republi{ki ravni. Dobivala sem nagrade na likovnih kolonijah, nastopala kot ~lanica dramskega kro`ka in se ukvarjala s {portom.

[olanje sem nadaljevala na Srednji {oli pedago{ke in tehni{ko-naravoslovne usmeritve v Novem mestu (program U~itelj, dru`boslovno-jezikovna smer), in bila ves ~as odli~na. Med tem {olanjem (1981-1985) sem bila druga na republi{kem tekmovanju iz nem{kega jezika, udele`ila sem se tudi dr`avnega tekmovanja. Bila sem predsednica razredne skupnosti, tajnica mladinske organizacije in predsednica tekmovanja za bralno zna~ko. Nekajkrat sem tudi nadome{~ala odsotne profesorje nem{kega in slovenskega jezika in na pedago{ki praksi pou~evala blokflavto na glasbeni {oli Trebnje.

Leta 1985/86 sem bila vpisana na {tudij nem{kega jezika in sociologije kulture (Filozofska fakulteta v Ljubljani), a sem se leto zatem preusmerila na {tudij klavirja na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Po desetih letnikih klavirja na ni`ji glasbeni {oli sem namre~ uspe{no opravila sprejemni preskus.

Med {olanjem pri prof. Tanji Zrim{ek in Andreju Jarcu sem nastopala na recitalih v Novem mestu, Trebnjem in Ljubljani (kon~ni recital sem opravila z odli~no oceno z javnim nastopom leta 1991). Hkrati sem spremljala otro{ki in mlaj{i mladinski pevski zbor glasbene {ole v Trebnjem na koncertih v Sloveniji in Avstriji in na tekmovanjih ter na isti {oli pou~evala tudi klavir. Po kon~anem {tudiju sem se zaposlila na glasbeni {oli Trebnje kot profesorica klavirja in korepetitorka, decembra 1991 opravila strokovni izpit za u~itelje in po uspe{no opravljeni avdiciji januarja 1992 sprejela delovno mesto u~iteljice in korepetitorice na Srednji glasbeni in baletni {oli v Ljubljani. Odtlej sem s pevci in instrumentalisti (dijaki te {ole) nastopala na internih in javnih nastopih, na tekmovanjih in na kon~nih recitalih.

Septembra 1993 sem s slovensko klarinetistko (ki je tedaj {tudirala v Londonu) uspe{no nastopila v mali dvorani Slovenske filharmonije.

Leto zatem (oktobra 1994) sem tudi sama od{la na spopolnjevanje v London. Na London College of Music sem vpisala podiplomski program iz klavirskega korepetiranja, in ga uspe{no opravila z recitalom ob koncu leta. Medtem sem zmagala na tekmovanju za nagrado pesmi Johna Irelanda v kategoriji klavirskih spremljevalcev, spremljala na tekmovanjih in avdicijah soliste s Collegea, skupaj smo igrali na recitalih v Londonu in Sloveniji.

V {tudijskem letu 1995/96 nadaljujem izobra`evanje v Londonu. Spopolnjujem se v znanju angle{~ine - decembra sem opravila izpit na Cambridge Advanced Certificate of English. Z lanskim profesorjem Jeremy Davisom se spopolnjujem v solorepertoarju - julija `elim opraviti izpit in pridobiti najvi{ji naslov, ki ga ponuja Royal College of Music. Tako sem imela doslej tudi solisti~ne recitale - enega v aprilu v Sloveniji in enega za British-Slovene Sociaty v Londonu. V Sloveniji sem na osnovni {oli [entrupert dvakrat vodila tudi glasbeno uro - otrokom sem s pripovedjo in igranjem predstavila klavir in nekatere skladatelje. Podobno uro sem pripravila tudi slovenskim otrokom v Londonu in njihovim star{em. V Sloveniji sem vodila tudi dvodnevno klavirsko delavnico z nastopom udele`encev na Glasbeni {oli Trebnje, hkrati pa sem tam tudi predavala o na~inih glasbenega izobra`evanja v Angliji.

Tudi letos se ukvarjam s komorno glasbo. Imam svoj klavirski trio (Trio conbrio). Nadaljujem sodelovanje s klarinetisti, pevci (pevka, ki jo spremljam, je `e ve~krat zmagala na tekmovanjih), za~enjam sodelovati s ~elisti. Nekajkrat sem igrala na mojstrskih te~ajih svetovno znanih glasbenikov. Klavirsko spremljavo {e spopolnjujem pri znanem profesorju Paulu Hamburgerju, ob~asno sodelujem s pianistom mehi{kega rodu - Jorgeom Osoriom. Velikokrat igram na koncertih v duu s solistom ali pa s triom. Ponudbe za naslednjo sezono dobivam tako v Sloveniji kot Angliji.

V prihodnosti bi se rada predstavila osnovnim in glasbenim {olam v Sloveniji s predavanji, z delavnicami in glasbenimi urami. Ustvarila bi rada mre`o sodelovanja med britanskimi in slovenskimi glasbeniki: omogo~ila koncertiranje mladim slovenskim glasbenikom v Londonu. U~itelji, s katerimi sodelujem v Londonu, pa me tudi `e napro{ajo, naj zanje organiziram mojstrske te~aje v Sloveniji. Naslednji obisk v Sloveniji bi `elela izpolniti z verigo koncertov s katerim od solistov iz Anglije. Ker je veliko glasbenikov, s katerimi koncertiram, iz raznih (ne)evropskih dr`av, bi bilo zanimivo, ~e bi se mre`a sodelovanja Slovenija - Velika Britanija raz{irila tudi na druge dr`ave.

Zavedam se, da je do uresni~itve mojih na~rtov {e zelo dolga pot: eno je pot mojega izobra`evanja in nadaljnjega spopolnjevanja z ob~asnimi lekcijami zdaj{njih u~iteljev, drugo pa je vpra{anje denarne podpore pri organiziranju koncertov, te~ajev...

Zato upam, da bom pri tem organiziranju v prihodnosti dobila prijazno pomo~ sponzorjev.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96034y.htm