* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Damjana Zupan

8232 æENTRUPERT, æentrupert 102
Telefon: (068) 40 003

London College of Music (Anglija), klavir-podiplomska specializacija

ætudij bom predvidoma konŸala julija 1996. Delati si §elim predvsem kot solistiŸna in komorna koncertantka, pouŸevati klavir, korepetirati, predavati o metodah izobra§evanja, prirejati klavirske delavnice.
Osnovno çolo v æentrupertu sem ves Ÿas izdelovala z odliŸnim uspehom. Dvakrat sem bila obŸinska prvakinja v znanju iz Vesele çole, dobila sem srebrno Vegovo priznanje in bila obŸinska prvakinja na tekmovanju iz znanja nemçkega jezika. Osvojila sem vse nagrade za bralno znaŸko, ki je bila organizirana na çoli. VeŸkrat sem bila predsednica razredne skupnosti in eno leto predsednica çolske skupnosti. Kot Ÿlanica novinarskega kro§ka sem imela veliko spisov objavljenih in tudi nagrajenih tako na obŸinski kot republiçki ravni. Dobivala sem nagrade na likovnih kolonijah, nastopala kot Ÿlanica dramskega kro§ka in se ukvarjala s çportom.

æolanje sem nadaljevala na Srednji çoli pedagoçke in tehniçko-naravoslovne usmeritve v Novem mestu (program UŸitelj, dru§boslovno-jezikovna smer), in bila ves Ÿas odliŸna. Med tem çolanjem (1981-1985) sem bila druga na republiçkem tekmovanju iz nemçkega jezika, udele§ila sem se tudi dr§avnega tekmovanja. Bila sem predsednica razredne skupnosti, tajnica mladinske organizacije in predsednica tekmovanja za bralno znaŸko. Nekajkrat sem tudi nadomeçŸala odsotne profesorje nemçkega in slovenskega jezika in na pedagoçki praksi pouŸevala blokflavto na glasbeni çoli Trebnje.

Leta 1985/86 sem bila vpisana na çtudij nemçkega jezika in sociologije kulture (Filozofska fakulteta v Ljubljani), a sem se leto zatem preusmerila na çtudij klavirja na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Po desetih letnikih klavirja na ni§ji glasbeni çoli sem namreŸ uspeçno opravila sprejemni preskus.

Med çolanjem pri prof. Tanji Zrimçek in Andreju Jarcu sem nastopala na recitalih v Novem mestu, Trebnjem in Ljubljani (konŸni recital sem opravila z odliŸno oceno z javnim nastopom leta 1991). Hkrati sem spremljala otroçki in mlajçi mladinski pevski zbor glasbene çole v Trebnjem na koncertih v Sloveniji in Avstriji in na tekmovanjih ter na isti çoli pouŸevala tudi klavir. Po konŸanem çtudiju sem se zaposlila na glasbeni çoli Trebnje kot profesorica klavirja in korepetitorka, decembra 1991 opravila strokovni izpit za uŸitelje in po uspeçno opravljeni avdiciji januarja 1992 sprejela delovno mesto uŸiteljice in korepetitorice na Srednji glasbeni in baletni çoli v Ljubljani. Odtlej sem s pevci in instrumentalisti (dijaki te çole) nastopala na internih in javnih nastopih, na tekmovanjih in na konŸnih recitalih.

Septembra 1993 sem s slovensko klarinetistko (ki je tedaj çtudirala v Londonu) uspeçno nastopila v mali dvorani Slovenske filharmonije.

Leto zatem (oktobra 1994) sem tudi sama odçla na spopolnjevanje v London. Na London College of Music sem vpisala podiplomski program iz klavirskega korepetiranja, in ga uspeçno opravila z recitalom ob koncu leta. Medtem sem zmagala na tekmovanju za nagrado pesmi Johna Irelanda v kategoriji klavirskih spremljevalcev, spremljala na tekmovanjih in avdicijah soliste s Collegea, skupaj smo igrali na recitalih v Londonu in Sloveniji.

V çtudijskem letu 1995/96 nadaljujem izobra§evanje v Londonu. Spopolnjujem se v znanju angleçŸine - decembra sem opravila izpit na Cambridge Advanced Certificate of English. Z lanskim profesorjem Jeremy Davisom se spopolnjujem v solorepertoarju - julija §elim opraviti izpit in pridobiti najviçji naslov, ki ga ponuja Royal College of Music. Tako sem imela doslej tudi solistiŸne recitale - enega v aprilu v Sloveniji in enega za British-Slovene Sociaty v Londonu. V Sloveniji sem na osnovni çoli æentrupert dvakrat vodila tudi glasbeno uro - otrokom sem s pripovedjo in igranjem predstavila klavir in nekatere skladatelje. Podobno uro sem pripravila tudi slovenskim otrokom v Londonu in njihovim starçem. V Sloveniji sem vodila tudi dvodnevno klavirsko delavnico z nastopom udele§encev na Glasbeni çoli Trebnje, hkrati pa sem tam tudi predavala o naŸinih glasbenega izobra§evanja v Angliji.

Tudi letos se ukvarjam s komorno glasbo. Imam svoj klavirski trio (Trio conbrio). Nadaljujem sodelovanje s klarinetisti, pevci (pevka, ki jo spremljam, je §e veŸkrat zmagala na tekmovanjih), zaŸenjam sodelovati s Ÿelisti. Nekajkrat sem igrala na mojstrskih teŸajih svetovno znanih glasbenikov. Klavirsko spremljavo çe spopolnjujem pri znanem profesorju Paulu Hamburgerju, obŸasno sodelujem s pianistom mehiçkega rodu - Jorgeom Osoriom. Velikokrat igram na koncertih v duu s solistom ali pa s triom. Ponudbe za naslednjo sezono dobivam tako v Sloveniji kot Angliji.

V prihodnosti bi se rada predstavila osnovnim in glasbenim çolam v Sloveniji s predavanji, z delavnicami in glasbenimi urami. Ustvarila bi rada mre§o sodelovanja med britanskimi in slovenskimi glasbeniki: omogoŸila koncertiranje mladim slovenskim glasbenikom v Londonu. UŸitelji, s katerimi sodelujem v Londonu, pa me tudi §e naproçajo, naj zanje organiziram mojstrske teŸaje v Sloveniji. Naslednji obisk v Sloveniji bi §elela izpolniti z verigo koncertov s katerim od solistov iz Anglije. Ker je veliko glasbenikov, s katerimi koncertiram, iz raznih (ne)evropskih dr§av, bi bilo zanimivo, Ÿe bi se mre§a sodelovanja Slovenija - Velika Britanija razçirila tudi na druge dr§ave.

Zavedam se, da je do uresniŸitve mojih naŸrtov çe zelo dolga pot: eno je pot mojega izobra§evanja in nadaljnjega spopolnjevanja z obŸasnimi lekcijami zdajçnjih uŸiteljev, drugo pa je vpraçanje denarne podpore pri organiziranju koncertov, teŸajev...

Zato upam, da bom pri tem organiziranju v prihodnosti dobila prijazno pomoŸ sponzorjev.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96034y.htm