* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Damjana Zupan

8232 ŠENTRUPERT, Šentrupert 102
Telefon: (068) 40 003

London College of Music (Anglija), klavir-podiplomska specializacija

Študij bom predvidoma končala julija 1996. Delati si želim predvsem kot solistična in komorna koncertantka, poučevati klavir, korepetirati, predavati o metodah izobraževanja, prirejati klavirske delavnice.
Osnovno šolo v Šentrupertu sem ves čas izdelovala z odličnim uspehom. Dvakrat sem bila občinska prvakinja v znanju iz Vesele šole, dobila sem srebrno Vegovo priznanje in bila občinska prvakinja na tekmovanju iz znanja nemškega jezika. Osvojila sem vse nagrade za bralno značko, ki je bila organizirana na šoli. Večkrat sem bila predsednica razredne skupnosti in eno leto predsednica šolske skupnosti. Kot članica novinarskega krožka sem imela veliko spisov objavljenih in tudi nagrajenih tako na občinski kot republiški ravni. Dobivala sem nagrade na likovnih kolonijah, nastopala kot članica dramskega krožka in se ukvarjala s športom.

Šolanje sem nadaljevala na Srednji šoli pedagoške in tehniško-naravoslovne usmeritve v Novem mestu (program Učitelj, družboslovno-jezikovna smer), in bila ves čas odlična. Med tem šolanjem (1981-1985) sem bila druga na republiškem tekmovanju iz nemškega jezika, udeležila sem se tudi državnega tekmovanja. Bila sem predsednica razredne skupnosti, tajnica mladinske organizacije in predsednica tekmovanja za bralno značko. Nekajkrat sem tudi nadomeščala odsotne profesorje nemškega in slovenskega jezika in na pedagoški praksi poučevala blokflavto na glasbeni šoli Trebnje.

Leta 1985/86 sem bila vpisana na študij nemškega jezika in sociologije kulture (Filozofska fakulteta v Ljubljani), a sem se leto zatem preusmerila na študij klavirja na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Po desetih letnikih klavirja na nižji glasbeni šoli sem namreč uspešno opravila sprejemni preskus.

Med šolanjem pri prof. Tanji Zrimšek in Andreju Jarcu sem nastopala na recitalih v Novem mestu, Trebnjem in Ljubljani (končni recital sem opravila z odlično oceno z javnim nastopom leta 1991). Hkrati sem spremljala otroški in mlajši mladinski pevski zbor glasbene šole v Trebnjem na koncertih v Sloveniji in Avstriji in na tekmovanjih ter na isti šoli poučevala tudi klavir. Po končanem študiju sem se zaposlila na glasbeni šoli Trebnje kot profesorica klavirja in korepetitorka, decembra 1991 opravila strokovni izpit za učitelje in po uspešno opravljeni avdiciji januarja 1992 sprejela delovno mesto učiteljice in korepetitorice na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani. Odtlej sem s pevci in instrumentalisti (dijaki te šole) nastopala na internih in javnih nastopih, na tekmovanjih in na končnih recitalih.

Septembra 1993 sem s slovensko klarinetistko (ki je tedaj študirala v Londonu) uspešno nastopila v mali dvorani Slovenske filharmonije.

Leto zatem (oktobra 1994) sem tudi sama odšla na spopolnjevanje v London. Na London College of Music sem vpisala podiplomski program iz klavirskega korepetiranja, in ga uspešno opravila z recitalom ob koncu leta. Medtem sem zmagala na tekmovanju za nagrado pesmi Johna Irelanda v kategoriji klavirskih spremljevalcev, spremljala na tekmovanjih in avdicijah soliste s Collegea, skupaj smo igrali na recitalih v Londonu in Sloveniji.

V študijskem letu 1995/96 nadaljujem izobraževanje v Londonu. Spopolnjujem se v znanju angleščine - decembra sem opravila izpit na Cambridge Advanced Certificate of English. Z lanskim profesorjem Jeremy Davisom se spopolnjujem v solorepertoarju - julija želim opraviti izpit in pridobiti najvišji naslov, ki ga ponuja Royal College of Music. Tako sem imela doslej tudi solistične recitale - enega v aprilu v Sloveniji in enega za British-Slovene Sociaty v Londonu. V Sloveniji sem na osnovni šoli Šentrupert dvakrat vodila tudi glasbeno uro - otrokom sem s pripovedjo in igranjem predstavila klavir in nekatere skladatelje. Podobno uro sem pripravila tudi slovenskim otrokom v Londonu in njihovim staršem. V Sloveniji sem vodila tudi dvodnevno klavirsko delavnico z nastopom udeležencev na Glasbeni šoli Trebnje, hkrati pa sem tam tudi predavala o načinih glasbenega izobraževanja v Angliji.

Tudi letos se ukvarjam s komorno glasbo. Imam svoj klavirski trio (Trio conbrio). Nadaljujem sodelovanje s klarinetisti, pevci (pevka, ki jo spremljam, je že večkrat zmagala na tekmovanjih), začenjam sodelovati s čelisti. Nekajkrat sem igrala na mojstrskih tečajih svetovno znanih glasbenikov. Klavirsko spremljavo še spopolnjujem pri znanem profesorju Paulu Hamburgerju, občasno sodelujem s pianistom mehiškega rodu - Jorgeom Osoriom. Velikokrat igram na koncertih v duu s solistom ali pa s triom. Ponudbe za naslednjo sezono dobivam tako v Sloveniji kot Angliji.

V prihodnosti bi se rada predstavila osnovnim in glasbenim šolam v Sloveniji s predavanji, z delavnicami in glasbenimi urami. Ustvarila bi rada mrežo sodelovanja med britanskimi in slovenskimi glasbeniki: omogočila koncertiranje mladim slovenskim glasbenikom v Londonu. Učitelji, s katerimi sodelujem v Londonu, pa me tudi že naprošajo, naj zanje organiziram mojstrske tečaje v Sloveniji. Naslednji obisk v Sloveniji bi želela izpolniti z verigo koncertov s katerim od solistov iz Anglije. Ker je veliko glasbenikov, s katerimi koncertiram, iz raznih (ne)evropskih držav, bi bilo zanimivo, če bi se mreža sodelovanja Slovenija - Velika Britanija razširila tudi na druge države.

Zavedam se, da je do uresničitve mojih načrtov še zelo dolga pot: eno je pot mojega izobraževanja in nadaljnjega spopolnjevanja z občasnimi lekcijami zdajšnjih učiteljev, drugo pa je vprašanje denarne podpore pri organiziranju koncertov, tečajev...

Zato upam, da bom pri tem organiziranju v prihodnosti dobila prijazno pomoč sponzorjev.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96034y.htm