* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Rebeka Koncilija

8000 NOVO MESTO, Kastel~eva 6
Telefon: (068) 25 966

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - angle{~ina, B - sloven{~ina


Moje osnovno {olanje je trajalo le sedem let, saj sem iz drugega razreda prestopila v tretjega. Vsa leta sem izdelovala z odli~nim uspehom. Med {olanjem sem obiskovala ve~ kro`kov ({ah, pevski zbor, atletika, rokomet, streljanje, odbojka) in dodatni pouk pri matematiki, sloven{~ini, fiziki in kemiji. Dosegla sem ve~ uspehov, predvsem na {portnem podro~ju. V okviru {ahovskega kro`ka sem dosegla nekaj visokih uvrstitev na ob~inski in obmo~ni ravni (ob~inska prvakinja, ve~krat druga ali tretja), kot ekipa pa smo se dvakrat uvrstile na dr`avno (takrat {e republi{ko) prvenstvo, in sicer v Izlake in Stari trg ob Kolpi. Na pionirskih atletskih olimpiadah sem dobivala medalje v teku in metu `ogice. Kot ~lanica {olske odbojkarske ekipe sem pripomogla k zmagam na ob~inskih in medob~inskih prvenstvih ter k dobrim uvrstitvam na obmo~ni ravni. V sedmem razredu sem na ob~inskem tekmovanju iz matematike dosegla tretje mesto in dobila srebrno Vegovo priznanje. V okviru literarnega nate~aja ob dnevu JLA sem zaradi aktualnosti prispevka Pismo Reaganu leta 1987 dobila posebno nagrado strokovne `irije. V tretjem razredu sem za~ela obiskovati tudi ni`jo glasbeno {olo, igrala sem kitaro. Hkrati z osnovno {olo sem kon~ala tudi ni`jo glasbeno.

[olanje sem nadaljevala na novome{ki gimnaziji, in sicer na pedago{ko-naravoslovni smeri. Vse letnike in zaklju~ni izpit sem kon~ala z odli~nim uspehom. Tudi moja srednje{olska leta so bila zapisana predvsem {portu. Ekipa gimnazijske {tafete se je ve~krat udele`ila republi{kih tekmovanj in osvajala druga in tretja mesta. Odbojki sem se zapisala s srcem `e v osnovni {oli, v teh letih pa je postala moje poglavitno veselje. Z ekipo gimnazije smo postale dr`avne prvakinje v odbojki, ve~ pomembnih uspehov pa je dosegel tudi klub, kjer igram {e danes; takrat se je imenoval Pionir. Leta 1989 je `enska ekipa Pionirja osvojila prvo mesto v drugi republi{ki ligi in se tako uvrstila v prvo republi{ko ligo. V teh letih sem bila v kadetski reprezentanci Slovenije. Ekipa Pionirja se je tudi udele`ila mednarodnega turnirja v nem{kem Langenhagnu, tam smo osvojile drugo mesto. Poleg tega sem bila leta 1990 ob~inska prvakinja v namiznem tenisu, naslednje leto pa druga. V teh letih sem tekmovala v skoku v vi{ino in dobivala medalje na obmo~nih prvenstvih. Ves ta ~as sem se ukvarjala tudi z glasbo; igrala sem kitaro in pela pri komornem zboru Kapitelj. V srednji {oli sem dve leti vodila odbojkarski kro`ek na osnovni {oli Grm in se seznanila s temelji pedago{kega dela.

Nato sem se leta 1992 po uspe{no opravljenem sprejemnem izpitu vpisala na Filozofsko fakulteto v Ljubljani. Zdaj sem {tudentka ~etrtega letnika angle{~ine in sloven{~ine. Kljub odhodu v Ljubljano sem {e zmeraj trenirala odbojko. Na{ klub se je postavil na noge in se po novem sponzorju preimenoval v Odbojkarski klub TPV. Leta 1993 se je na{a ekipa uvrstila v prvo dr`avno ligo, istega leta pa smo se tudi udele`ile mednarodnega turnirja v slova{kih Tatrah. Lansko sezono smo dosegle pomembne uspehe, saj smo osvojile ~etrto mesto v dr`avi in si tako pridobile pravico do nastopa v evropskem pokalu. Tako smo nastopile v slova{ki @ilini, tekmovale smo z ekipami Gr~ije, Romunije in Slova{ke. V leto{nji sezoni smo ta rezultat {e popravile, saj smo dosegle tretje mesto v 1. dr`avni ligi in se tako znova uvrstile v evropski pokal. Vsa leta {tudija sem se ve~krat na teden vozila v Novo mesto na treninge. Pomemben uspeh je leta 1994 dosegla tudi odbojkarska ekipa Filozofske fakultete, kjer sem nastopala, saj smo postale prvakinje univerze. Kot aktivna {portnica sem bila letos povabljena na Igre brez meja. Ekipa Novega mesta je v Torinu prepri~ljivo zmagala med ekipami iz Italije, [vice, Mad`arske, Gr~ije in Portugalske.

Poleg {porta ohranja pomembno mesto v mojem `ivljenju tudi glasba. Od lanskega leta pojem v slavisti~nem pevskem zboru Odmevanja, ki smo ga ustanovile so{olke. V letih {tudija sem si nabirala tudi pedago{ke izku{nje, saj sem dve leti pou~evala slovenski jezik na osnovni {oli za begunske otroke. Znanje angle{kega jezika sem utrjevala z ob~asnimi in{trukcijami in s prevajanjem, `al pa zaradi {portnih obveznosti {e nisem imela prilo`nosti, da bi to znanje spopolnjevala v tujini.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96031y.htm