* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Rebeka Koncilija

8000 NOVO MESTO, KastelŸeva 6
Telefon: (068) 25 966

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - angleçŸina, B - slovençŸina


Moje osnovno çolanje je trajalo le sedem let, saj sem iz drugega razreda prestopila v tretjega. Vsa leta sem izdelovala z odliŸnim uspehom. Med çolanjem sem obiskovala veŸ kro§kov (çah, pevski zbor, atletika, rokomet, streljanje, odbojka) in dodatni pouk pri matematiki, slovençŸini, fiziki in kemiji. Dosegla sem veŸ uspehov, predvsem na çportnem podroŸju. V okviru çahovskega kro§ka sem dosegla nekaj visokih uvrstitev na obŸinski in obmoŸni ravni (obŸinska prvakinja, veŸkrat druga ali tretja), kot ekipa pa smo se dvakrat uvrstile na dr§avno (takrat çe republiçko) prvenstvo, in sicer v Izlake in Stari trg ob Kolpi. Na pionirskih atletskih olimpiadah sem dobivala medalje v teku in metu §ogice. Kot Ÿlanica çolske odbojkarske ekipe sem pripomogla k zmagam na obŸinskih in medobŸinskih prvenstvih ter k dobrim uvrstitvam na obmoŸni ravni. V sedmem razredu sem na obŸinskem tekmovanju iz matematike dosegla tretje mesto in dobila srebrno Vegovo priznanje. V okviru literarnega nateŸaja ob dnevu JLA sem zaradi aktualnosti prispevka Pismo Reaganu leta 1987 dobila posebno nagrado strokovne §irije. V tretjem razredu sem zaŸela obiskovati tudi ni§jo glasbeno çolo, igrala sem kitaro. Hkrati z osnovno çolo sem konŸala tudi ni§jo glasbeno.

æolanje sem nadaljevala na novomeçki gimnaziji, in sicer na pedagoçko-naravoslovni smeri. Vse letnike in zakljuŸni izpit sem konŸala z odliŸnim uspehom. Tudi moja srednjeçolska leta so bila zapisana predvsem çportu. Ekipa gimnazijske çtafete se je veŸkrat udele§ila republiçkih tekmovanj in osvajala druga in tretja mesta. Odbojki sem se zapisala s srcem §e v osnovni çoli, v teh letih pa je postala moje poglavitno veselje. Z ekipo gimnazije smo postale dr§avne prvakinje v odbojki, veŸ pomembnih uspehov pa je dosegel tudi klub, kjer igram çe danes; takrat se je imenoval Pionir. Leta 1989 je §enska ekipa Pionirja osvojila prvo mesto v drugi republiçki ligi in se tako uvrstila v prvo republiçko ligo. V teh letih sem bila v kadetski reprezentanci Slovenije. Ekipa Pionirja se je tudi udele§ila mednarodnega turnirja v nemçkem Langenhagnu, tam smo osvojile drugo mesto. Poleg tega sem bila leta 1990 obŸinska prvakinja v namiznem tenisu, naslednje leto pa druga. V teh letih sem tekmovala v skoku v viçino in dobivala medalje na obmoŸnih prvenstvih. Ves ta Ÿas sem se ukvarjala tudi z glasbo; igrala sem kitaro in pela pri komornem zboru Kapitelj. V srednji çoli sem dve leti vodila odbojkarski kro§ek na osnovni çoli Grm in se seznanila s temelji pedagoçkega dela.

Nato sem se leta 1992 po uspeçno opravljenem sprejemnem izpitu vpisala na Filozofsko fakulteto v Ljubljani. Zdaj sem çtudentka Ÿetrtega letnika angleçŸine in slovençŸine. Kljub odhodu v Ljubljano sem çe zmeraj trenirala odbojko. Naç klub se je postavil na noge in se po novem sponzorju preimenoval v Odbojkarski klub TPV. Leta 1993 se je naça ekipa uvrstila v prvo dr§avno ligo, istega leta pa smo se tudi udele§ile mednarodnega turnirja v slovaçkih Tatrah. Lansko sezono smo dosegle pomembne uspehe, saj smo osvojile Ÿetrto mesto v dr§avi in si tako pridobile pravico do nastopa v evropskem pokalu. Tako smo nastopile v slovaçki ¦ilini, tekmovale smo z ekipami GrŸije, Romunije in Slovaçke. V letoçnji sezoni smo ta rezultat çe popravile, saj smo dosegle tretje mesto v 1. dr§avni ligi in se tako znova uvrstile v evropski pokal. Vsa leta çtudija sem se veŸkrat na teden vozila v Novo mesto na treninge. Pomemben uspeh je leta 1994 dosegla tudi odbojkarska ekipa Filozofske fakultete, kjer sem nastopala, saj smo postale prvakinje univerze. Kot aktivna çportnica sem bila letos povabljena na Igre brez meja. Ekipa Novega mesta je v Torinu prepriŸljivo zmagala med ekipami iz Italije, ævice, Mad§arske, GrŸije in Portugalske.

Poleg çporta ohranja pomembno mesto v mojem §ivljenju tudi glasba. Od lanskega leta pojem v slavistiŸnem pevskem zboru Odmevanja, ki smo ga ustanovile soçolke. V letih çtudija sem si nabirala tudi pedagoçke izkuçnje, saj sem dve leti pouŸevala slovenski jezik na osnovni çoli za begunske otroke. Znanje angleçkega jezika sem utrjevala z obŸasnimi inçtrukcijami in s prevajanjem, §al pa zaradi çportnih obveznosti çe nisem imela prilo§nosti, da bi to znanje spopolnjevala v tujini.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96031y.htm