* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Rebeka Koncilija

8000 NOVO MESTO, Kastelčeva 6
Telefon: (068) 25 966

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - angleščina, B - slovenščina


Moje osnovno šolanje je trajalo le sedem let, saj sem iz drugega razreda prestopila v tretjega. Vsa leta sem izdelovala z odličnim uspehom. Med šolanjem sem obiskovala več krožkov (šah, pevski zbor, atletika, rokomet, streljanje, odbojka) in dodatni pouk pri matematiki, slovenščini, fiziki in kemiji. Dosegla sem več uspehov, predvsem na športnem področju. V okviru šahovskega krožka sem dosegla nekaj visokih uvrstitev na občinski in območni ravni (občinska prvakinja, večkrat druga ali tretja), kot ekipa pa smo se dvakrat uvrstile na državno (takrat še republiško) prvenstvo, in sicer v Izlake in Stari trg ob Kolpi. Na pionirskih atletskih olimpiadah sem dobivala medalje v teku in metu žogice. Kot članica šolske odbojkarske ekipe sem pripomogla k zmagam na občinskih in medobčinskih prvenstvih ter k dobrim uvrstitvam na območni ravni. V sedmem razredu sem na občinskem tekmovanju iz matematike dosegla tretje mesto in dobila srebrno Vegovo priznanje. V okviru literarnega natečaja ob dnevu JLA sem zaradi aktualnosti prispevka Pismo Reaganu leta 1987 dobila posebno nagrado strokovne žirije. V tretjem razredu sem začela obiskovati tudi nižjo glasbeno šolo, igrala sem kitaro. Hkrati z osnovno šolo sem končala tudi nižjo glasbeno.

Šolanje sem nadaljevala na novomeški gimnaziji, in sicer na pedagoško-naravoslovni smeri. Vse letnike in zaključni izpit sem končala z odličnim uspehom. Tudi moja srednješolska leta so bila zapisana predvsem športu. Ekipa gimnazijske štafete se je večkrat udeležila republiških tekmovanj in osvajala druga in tretja mesta. Odbojki sem se zapisala s srcem že v osnovni šoli, v teh letih pa je postala moje poglavitno veselje. Z ekipo gimnazije smo postale državne prvakinje v odbojki, več pomembnih uspehov pa je dosegel tudi klub, kjer igram še danes; takrat se je imenoval Pionir. Leta 1989 je ženska ekipa Pionirja osvojila prvo mesto v drugi republiški ligi in se tako uvrstila v prvo republiško ligo. V teh letih sem bila v kadetski reprezentanci Slovenije. Ekipa Pionirja se je tudi udeležila mednarodnega turnirja v nemškem Langenhagnu, tam smo osvojile drugo mesto. Poleg tega sem bila leta 1990 občinska prvakinja v namiznem tenisu, naslednje leto pa druga. V teh letih sem tekmovala v skoku v višino in dobivala medalje na območnih prvenstvih. Ves ta čas sem se ukvarjala tudi z glasbo; igrala sem kitaro in pela pri komornem zboru Kapitelj. V srednji šoli sem dve leti vodila odbojkarski krožek na osnovni šoli Grm in se seznanila s temelji pedagoškega dela.

Nato sem se leta 1992 po uspešno opravljenem sprejemnem izpitu vpisala na Filozofsko fakulteto v Ljubljani. Zdaj sem študentka četrtega letnika angleščine in slovenščine. Kljub odhodu v Ljubljano sem še zmeraj trenirala odbojko. Naš klub se je postavil na noge in se po novem sponzorju preimenoval v Odbojkarski klub TPV. Leta 1993 se je naša ekipa uvrstila v prvo državno ligo, istega leta pa smo se tudi udeležile mednarodnega turnirja v slovaških Tatrah. Lansko sezono smo dosegle pomembne uspehe, saj smo osvojile četrto mesto v državi in si tako pridobile pravico do nastopa v evropskem pokalu. Tako smo nastopile v slovaški Žilini, tekmovale smo z ekipami Grčije, Romunije in Slovaške. V letošnji sezoni smo ta rezultat še popravile, saj smo dosegle tretje mesto v 1. državni ligi in se tako znova uvrstile v evropski pokal. Vsa leta študija sem se večkrat na teden vozila v Novo mesto na treninge. Pomemben uspeh je leta 1994 dosegla tudi odbojkarska ekipa Filozofske fakultete, kjer sem nastopala, saj smo postale prvakinje univerze. Kot aktivna športnica sem bila letos povabljena na Igre brez meja. Ekipa Novega mesta je v Torinu prepričljivo zmagala med ekipami iz Italije, Švice, Madžarske, Grčije in Portugalske.

Poleg športa ohranja pomembno mesto v mojem življenju tudi glasba. Od lanskega leta pojem v slavističnem pevskem zboru Odmevanja, ki smo ga ustanovile sošolke. V letih študija sem si nabirala tudi pedagoške izkušnje, saj sem dve leti poučevala slovenski jezik na osnovni šoli za begunske otroke. Znanje angleškega jezika sem utrjevala z občasnimi inštrukcijami in s prevajanjem, žal pa zaradi športnih obveznosti še nisem imela priložnosti, da bi to znanje spopolnjevala v tujini.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96031y.htm