* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Nata{a Fakin

5250 SOLKAN, Borisa Kalina 43
Telefon: (065) 22 054

Medicinska fakulteta v Ljubljani, splo{na medicina

[tudij bom predvidoma kon~ala junija 1997. Delati si `elim predvsem v katerikoli klini~ni specilizaciji predvsem oftalmologiji in rentgenologiji, v raziskovalnem delu na podro~ju klini~nih in predklini~nih predmetov.
Na{a dru`ina `ivi v Novi Gorici (Solkanu), zato sem osnovno{olsko in srednje{olsko {olanje opravila v tem kraju. Na to mesto, ki je sicer tudi kraj mojega rojstva, sem navezana, vendar sem pripravljena opravljati svoj prihodnji poklic tudi drugje.

V osnovni {oli sem bila vsa leta odli~na, z oceno pet v vseh predmetih. Potem sem se vpisala na tedanjo naravoslovno-matemati~no srednjo {olo in jo kon~ala z odliko. To smer sem izbrala zato, ker sem ~utila, da prevladuje v meni naravoslovna usmerjenost pred dru`boslovno. Tako sem se v tretjem in ~etrtem letniku srednje {ole odlo~ila za poglabljanje snovi iz kemije in biologije.

Ker sem si na tiho `e od mladosti `elela postati zdravnica, sem po kon~ani srednji {oli izbrala medicino. Po uspe{no opravljenem sprejemnem izpitu sem se 1989 vpisala v prvi letnik. [tudij medicine je zahteven in ho~e celega ~loveka. To je tudi razlog, da vzporedno ob {tudiju na fakulteti nisem gojila drugih pomembnih dejavnosti razen spopolnjevanja tujih jezikov in spremljanja razvoja medicinske stroke, seveda kolikor je to omogo~eno {tudentu te stroke. Glede jezikov sem v srednji {oli imela {tiri leta nem{~ine in angle{~ine, sama pa sem se nau~ila {e italijan{~ine, tako da jo povsem obvladam. Zdi se mi, da se mojemu zanimanju za naravoslovje pribli`uje tudi zanimanje za jezike.

Med osnovnim {olanjem v Novi Gorici sem uspe{no kon~ala {estletno ni`jo glasbeno {olo, ki mi je tedaj dokaj zapolnjevala tako imenovani prosti ~as. Ob tem sem tudi pela v osnovno{olskem mladinskem pevskem zboru.

[tudij medicine nameravam kon~ati leta 1997. Po pravici povedano, ne vem {e zagotovo, katero vejo medicine bi izbrala kot specializantka. Izbirala bom med okulistiko in rentgenologijo, pa tudi {e kaj drugega bi lahko imelo prednost. V meni se ogla{a tudi `elja po raziskovalno-laboratorijskem delu na podro~ju klini~nih in predklini~nih predmetov. Vsakakor bi se v dokon~no izbrani smeri `elela izobra`evati, tako da bi zadovoljivo obvladala svoj prihodnji poklic, zato bi se lotila podiplomskega {tudija doma ali v tujini. Glede kraja moje zaposlitve dopu{~am, da ga dolo~ajo delovne potrebe in moja strokovna usposobljenost.

[e naprej bom spopolnjevala znanje tujih jezikov.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96027y.htm