* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Nataça Fakin

5250 SOLKAN, Borisa Kalina 43
Telefon: (065) 22 054

Medicinska fakulteta v Ljubljani, sploçna medicina

ætudij bom predvidoma konŸala junija 1997. Delati si §elim predvsem v katerikoli kliniŸni specilizaciji predvsem oftalmologiji in rentgenologiji, v raziskovalnem delu na podroŸju kliniŸnih in predkliniŸnih predmetov.
Naça dru§ina §ivi v Novi Gorici (Solkanu), zato sem osnovnoçolsko in srednjeçolsko çolanje opravila v tem kraju. Na to mesto, ki je sicer tudi kraj mojega rojstva, sem navezana, vendar sem pripravljena opravljati svoj prihodnji poklic tudi drugje.

V osnovni çoli sem bila vsa leta odliŸna, z oceno pet v vseh predmetih. Potem sem se vpisala na tedanjo naravoslovno-matematiŸno srednjo çolo in jo konŸala z odliko. To smer sem izbrala zato, ker sem Ÿutila, da prevladuje v meni naravoslovna usmerjenost pred dru§boslovno. Tako sem se v tretjem in Ÿetrtem letniku srednje çole odloŸila za poglabljanje snovi iz kemije in biologije.

Ker sem si na tiho §e od mladosti §elela postati zdravnica, sem po konŸani srednji çoli izbrala medicino. Po uspeçno opravljenem sprejemnem izpitu sem se 1989 vpisala v prvi letnik. ætudij medicine je zahteven in hoŸe celega Ÿloveka. To je tudi razlog, da vzporedno ob çtudiju na fakulteti nisem gojila drugih pomembnih dejavnosti razen spopolnjevanja tujih jezikov in spremljanja razvoja medicinske stroke, seveda kolikor je to omogoŸeno çtudentu te stroke. Glede jezikov sem v srednji çoli imela çtiri leta nemçŸine in angleçŸine, sama pa sem se nauŸila çe italijançŸine, tako da jo povsem obvladam. Zdi se mi, da se mojemu zanimanju za naravoslovje pribli§uje tudi zanimanje za jezike.

Med osnovnim çolanjem v Novi Gorici sem uspeçno konŸala çestletno ni§jo glasbeno çolo, ki mi je tedaj dokaj zapolnjevala tako imenovani prosti Ÿas. Ob tem sem tudi pela v osnovnoçolskem mladinskem pevskem zboru.

ætudij medicine nameravam konŸati leta 1997. Po pravici povedano, ne vem çe zagotovo, katero vejo medicine bi izbrala kot specializantka. Izbirala bom med okulistiko in rentgenologijo, pa tudi çe kaj drugega bi lahko imelo prednost. V meni se oglaça tudi §elja po raziskovalno-laboratorijskem delu na podroŸju kliniŸnih in predkliniŸnih predmetov. Vsakakor bi se v dokonŸno izbrani smeri §elela izobra§evati, tako da bi zadovoljivo obvladala svoj prihodnji poklic, zato bi se lotila podiplomskega çtudija doma ali v tujini. Glede kraja moje zaposlitve dopuçŸam, da ga doloŸajo delovne potrebe in moja strokovna usposobljenost.

æe naprej bom spopolnjevala znanje tujih jezikov.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96027y.htm