* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

[pela Stres

5220 TOLMIN, Zatolmin 43a
Telefon: (065) 82 769
E-mail: spela.stres@ijs.si

Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani - Oddelek za fiziko, fizika-naravoslovna smer

Delati si `elim predvsem pri znanstvenih raziskavah v fiziki z aplikacijo v medicini.
Jeseni leta 1979 so me vpisali v Osnovno {olo Franceta Bevka v Tolminu. Vse razrede sem kon~ala z odli~nim uspehom. Med {olanjem sem sodelovala na razli~nih tekmovanjih, in med drugim dobila tudi dve srebrni Vegovi priznanji (matematika) in priznanje za tretje mesto na obmo~nem tekmovanju iz angle{~ine. Po kon~ani osnovni {oli sem se vpisala na Srednjo naravoslovno-matemati~no {olo v Tolminu, in tam vsa {tiri leta {olanja opravila z odliko. Udele`ila sem se republi{kega tekmovanja iz matematike, angle{~ine in kemije, sodelovala sem tudi z raziskovalno nalogo Onesna`enost zgornjega toka reke So~e s te`kimi kovinami. Naloga se je uvrstila na zvezno predstavitev raziskovalnih nalog v Skopju. Za raziskovalno nalogo Liki otrok v delih Franceta Bevka sem dobila pohvalo na predstavitvi Gibanje znanost mladini.

@e v osnovni {oli sem za~ela trenirati klasi~ni balet na Scuola di danza classica v Gorici, v srednji {oli sem tovrstno {olanje nadaljevala v Vidmu in ga ob dokon~anju srednje {ole kon~ala z odliko. Opravila sem tudi osem letnikov glasbene {ole, klavirja in {est let teorije glasbe. V srednji {oli sem pisala ter prirejala besedila in nato dve leti vodila dramsko skupino, s katero smo sodelovali na Linhartovih sre~anjih. Prvovrstno znanje italijan{~ine sem uporabila pri u~enju otrok v vrtcu, znanje ru{~ine, ki sem se je u~ila v zunaj{olskem programu, sem poglobila na dvomese~nem bivanju in te~ajih v Moskvi in Leningradu poleti 1991.

Jeseni istega leta sem se vpisala na Fakulteto za naravoslovje in tehnologijo, Oddelek za fiziko; tu sem trenutno absolventka in opravljam diplomsko delo na Odseku za eksperimentalno fiziko osnovnih delcev na In{titutu Jo`efa Stefana. V diplomskem delu se ukvarjam z mo`nostjo uporabe silicijevih detektorjev v medicini pri mamografskih slikanjih. Aplikacija fizikalnih dognanj v medicini me je zmeraj zanimala, prav tako tudi fizika osnovnih delcev. [tudij fizike je moj svet mo~no obogatil, porodilo se mi je ne{teto vpra{anj. Nekatere odgovore sem na{la, druge bom morala {e vztrajno iskati.

V srednje{olskih in {tudijskih letih sem se priu~ila dela z ra~unalnikom v okoljih DOS, Windows in Unix ter programiranja v fortranu, pascalu in C-ju. Ker mi naravoslovje ni zado{~alo, sem se udele`evala tudi {tudentskih te~ajev francoskega jezika. Velik del prostega ~asa sem namenila {portnemu plezanju in alpinizmu, in ker sem izpite opravila redno in uspe{no `e v junijskih rokih, s povpre~no oceno 8,8, sem poletne po~itnice pre`ivela popotni{ko - po Severni in Ju`ni Ameriki, severni Afriki in Daljnem vzhodu, tam sem nazadnje prebila slabo polovico absolventskega sta`a. Na potovanjih sem si nabrala izku{enj in si mo~no raz{irila obzorje.

Po diplomi `elim {tudij fizike nadaljevati, rada bi se ukvarjala z uporabnimi raziskavami na podro~ju fizike, z uporabnostjo v medicini. Rada bi uporabila ~imve~ znanja, ki sem si ga pridobila med {tudijem, od delodajalca pa pri~akujem, da mi bo omogo~il nadaljnje izobra`evanje, dostop do strokovne literature in informacijskih sistemov.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96026y.htm