* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

æpela Stres

5220 TOLMIN, Zatolmin 43a
Telefon: (065) 82 769
E-mail: spela.stres@ijs.si

Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani - Oddelek za fiziko, fizika-naravoslovna smer

Delati si §elim predvsem pri znanstvenih raziskavah v fiziki z aplikacijo v medicini.
Jeseni leta 1979 so me vpisali v Osnovno çolo Franceta Bevka v Tolminu. Vse razrede sem konŸala z odliŸnim uspehom. Med çolanjem sem sodelovala na razliŸnih tekmovanjih, in med drugim dobila tudi dve srebrni Vegovi priznanji (matematika) in priznanje za tretje mesto na obmoŸnem tekmovanju iz angleçŸine. Po konŸani osnovni çoli sem se vpisala na Srednjo naravoslovno-matematiŸno çolo v Tolminu, in tam vsa çtiri leta çolanja opravila z odliko. Udele§ila sem se republiçkega tekmovanja iz matematike, angleçŸine in kemije, sodelovala sem tudi z raziskovalno nalogo Onesna§enost zgornjega toka reke SoŸe s te§kimi kovinami. Naloga se je uvrstila na zvezno predstavitev raziskovalnih nalog v Skopju. Za raziskovalno nalogo Liki otrok v delih Franceta Bevka sem dobila pohvalo na predstavitvi Gibanje znanost mladini.

¦e v osnovni çoli sem zaŸela trenirati klasiŸni balet na Scuola di danza classica v Gorici, v srednji çoli sem tovrstno çolanje nadaljevala v Vidmu in ga ob dokonŸanju srednje çole konŸala z odliko. Opravila sem tudi osem letnikov glasbene çole, klavirja in çest let teorije glasbe. V srednji çoli sem pisala ter prirejala besedila in nato dve leti vodila dramsko skupino, s katero smo sodelovali na Linhartovih sreŸanjih. Prvovrstno znanje italijançŸine sem uporabila pri uŸenju otrok v vrtcu, znanje ruçŸine, ki sem se je uŸila v zunajçolskem programu, sem poglobila na dvomeseŸnem bivanju in teŸajih v Moskvi in Leningradu poleti 1991.

Jeseni istega leta sem se vpisala na Fakulteto za naravoslovje in tehnologijo, Oddelek za fiziko; tu sem trenutno absolventka in opravljam diplomsko delo na Odseku za eksperimentalno fiziko osnovnih delcev na Inçtitutu Jo§efa Stefana. V diplomskem delu se ukvarjam z mo§nostjo uporabe silicijevih detektorjev v medicini pri mamografskih slikanjih. Aplikacija fizikalnih dognanj v medicini me je zmeraj zanimala, prav tako tudi fizika osnovnih delcev. ætudij fizike je moj svet moŸno obogatil, porodilo se mi je neçteto vpraçanj. Nekatere odgovore sem naçla, druge bom morala çe vztrajno iskati.

V srednjeçolskih in çtudijskih letih sem se priuŸila dela z raŸunalnikom v okoljih DOS, Windows in Unix ter programiranja v fortranu, pascalu in C-ju. Ker mi naravoslovje ni zadoçŸalo, sem se udele§evala tudi çtudentskih teŸajev francoskega jezika. Velik del prostega Ÿasa sem namenila çportnemu plezanju in alpinizmu, in ker sem izpite opravila redno in uspeçno §e v junijskih rokih, s povpreŸno oceno 8,8, sem poletne poŸitnice pre§ivela popotniçko - po Severni in Ju§ni Ameriki, severni Afriki in Daljnem vzhodu, tam sem nazadnje prebila slabo polovico absolventskega sta§a. Na potovanjih sem si nabrala izkuçenj in si moŸno razçirila obzorje.

Po diplomi §elim çtudij fizike nadaljevati, rada bi se ukvarjala z uporabnimi raziskavami na podroŸju fizike, z uporabnostjo v medicini. Rada bi uporabila ŸimveŸ znanja, ki sem si ga pridobila med çtudijem, od delodajalca pa priŸakujem, da mi bo omogoŸil nadaljnje izobra§evanje, dostop do strokovne literature in informacijskih sistemov.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96026y.htm