* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Špela Stres

5220 TOLMIN, Zatolmin 43a
Telefon: (065) 82 769
E-mail: spela.stres@ijs.si

Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani - Oddelek za fiziko, fizika-naravoslovna smer

Delati si želim predvsem pri znanstvenih raziskavah v fiziki z aplikacijo v medicini.
Jeseni leta 1979 so me vpisali v Osnovno šolo Franceta Bevka v Tolminu. Vse razrede sem končala z odličnim uspehom. Med šolanjem sem sodelovala na različnih tekmovanjih, in med drugim dobila tudi dve srebrni Vegovi priznanji (matematika) in priznanje za tretje mesto na območnem tekmovanju iz angleščine. Po končani osnovni šoli sem se vpisala na Srednjo naravoslovno-matematično šolo v Tolminu, in tam vsa štiri leta šolanja opravila z odliko. Udeležila sem se republiškega tekmovanja iz matematike, angleščine in kemije, sodelovala sem tudi z raziskovalno nalogo Onesnaženost zgornjega toka reke Soče s težkimi kovinami. Naloga se je uvrstila na zvezno predstavitev raziskovalnih nalog v Skopju. Za raziskovalno nalogo Liki otrok v delih Franceta Bevka sem dobila pohvalo na predstavitvi Gibanje znanost mladini.

Že v osnovni šoli sem začela trenirati klasični balet na Scuola di danza classica v Gorici, v srednji šoli sem tovrstno šolanje nadaljevala v Vidmu in ga ob dokončanju srednje šole končala z odliko. Opravila sem tudi osem letnikov glasbene šole, klavirja in šest let teorije glasbe. V srednji šoli sem pisala ter prirejala besedila in nato dve leti vodila dramsko skupino, s katero smo sodelovali na Linhartovih srečanjih. Prvovrstno znanje italijanščine sem uporabila pri učenju otrok v vrtcu, znanje ruščine, ki sem se je učila v zunajšolskem programu, sem poglobila na dvomesečnem bivanju in tečajih v Moskvi in Leningradu poleti 1991.

Jeseni istega leta sem se vpisala na Fakulteto za naravoslovje in tehnologijo, Oddelek za fiziko; tu sem trenutno absolventka in opravljam diplomsko delo na Odseku za eksperimentalno fiziko osnovnih delcev na Inštitutu Jožefa Stefana. V diplomskem delu se ukvarjam z možnostjo uporabe silicijevih detektorjev v medicini pri mamografskih slikanjih. Aplikacija fizikalnih dognanj v medicini me je zmeraj zanimala, prav tako tudi fizika osnovnih delcev. Študij fizike je moj svet močno obogatil, porodilo se mi je nešteto vprašanj. Nekatere odgovore sem našla, druge bom morala še vztrajno iskati.

V srednješolskih in študijskih letih sem se priučila dela z računalnikom v okoljih DOS, Windows in Unix ter programiranja v fortranu, pascalu in C-ju. Ker mi naravoslovje ni zadoščalo, sem se udeleževala tudi študentskih tečajev francoskega jezika. Velik del prostega časa sem namenila športnemu plezanju in alpinizmu, in ker sem izpite opravila redno in uspešno že v junijskih rokih, s povprečno oceno 8,8, sem poletne počitnice preživela popotniško - po Severni in Južni Ameriki, severni Afriki in Daljnem vzhodu, tam sem nazadnje prebila slabo polovico absolventskega staža. Na potovanjih sem si nabrala izkušenj in si močno razširila obzorje.

Po diplomi želim študij fizike nadaljevati, rada bi se ukvarjala z uporabnimi raziskavami na področju fizike, z uporabnostjo v medicini. Rada bi uporabila čimveč znanja, ki sem si ga pridobila med študijem, od delodajalca pa pričakujem, da mi bo omogočil nadaljnje izobraževanje, dostop do strokovne literature in informacijskih sistemov.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96026y.htm