* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Marija Šturm

5291 MIREN, Miren 137
Telefon: (065) 54 186

Filozofska fakulteta v Ljubljani, psihologija

Študij bom predvidoma končala decembra 1996. Delati si želim predvsem v šolskem in poklicnem svetovanju.
Osnovno šolo sem obiskovala v Mirnu pri Novi Gorici. V višjih razredih sem sodelovala na občinskih tekmovanjih v matematiki, slovenščini in fiziki, z najboljšimi uvrstitvami pri matematiki. Po osnovni šoli, ki sem jo izdelovala z odličnim uspehom, sem se oklevajoč med naravoslovno in družboslovno srednjo šolo, odločila za drugo. Poudariti moram, da je moje zanimanje usmerjeno v družboslovje, četudi mi logika ni tuja. V srednji šoli sem se udeležila republiških tekmovanj iz fizike, angleščine in italijanščine, s solidno uvrstitvijo v fiziki in italijanščini. V tretjem letniku sem se usmerila na jezikovno smer. Po uspešno končani srednji družboslovno-jezikovni šoli sem se odločila za študij psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Po srednji šoli sem preživela deset mesecev v Londonu, da bi se spopolnila v angleškem jeziku, hkrati pa sem imela priložnost spoznati kulturo, navade in miselnost te dežele.

Leta 1991 sem začela študirati psihologijo, in tej želim nameniti svoje poklicno življenje. Zanimanje sem usmerila v šolsko, pedagoško psihologijo.

Že drugo leto sodelujem pri raziskovalnem projektu oddelka za razvojno psihologijo, ki obravnava psihosocialne razvojne značilnosti otrok v predšolski in šolski dobi. Raziskava je usmerjena v preučevanje otrokovega socialnega, intelektualnega in čustvenega razvoja, da se ugotovita otrokova pripravljenost in zrelost za vstop v šolo in v povezavi s tem prilagajanje šolskih programov v skladu z razvojnimi značilnostmi otrok. Med študijem sem opravljala enomesečno prakso na osnovni šoli Solkan in se praktično seznanila z delom šolskega psihologa. Ta izkušnja je potrdila, da se upravičeno navdušujem za ta poklic.

Po diplomi bi želela delati na področju svetovanja in vzgoje otrok. Navdušuje me tudi poklicno svetovanje in s tem povezana otroku ustrezna izbira nadaljnjega šolanja, ki je življenjskega pomena za vsakega posameznika.

Če bi moje prihodnje delo to zahtevalo, bi se bila pripravljena tudi naprej izobraževati in usposabljati. Kar zadeva kraj zaposlitve, bi želela delati na območju novogoriške občine, ni pa to pogoj.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96024y.htm