* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Aleksandra Gregori~

5293 VOL^JA DRAGA, Vol~ja Draga 30c

Ekonomska fakulteta v Ljubljani, ban~ni{tvo

Delati si `elim predvsem v ban~ni{tvu, revizorski hi{i, visoko{olskem izobra`evanju.
Letos kon~ujem ~etrti letnik Ekonomske fakultete v Ljubljani. Na podlagi mojih {tudijskih uspehov so me na fakulteti izbrali med ve~ kandidati in mi tako omogo~ili opravljanje drugega semestra ~etrtega letnika na Univerzi v Sieni (Facolta di Scienze Economiche e Bancarie), kjer trenutno poslu{am tri predmete: revizorstvo, ban~ni{tvo in ban~no pravo.

Osnovno {olo sem obiskovala v Ren~ah in vse letnike kon~ala z odli~nim uspehom. Obiskovala sem tudi glasbeno {olo, u~ila sem se klavir. Na ob~inskem tekmovanju iz skladb skladatelja J. S. Bacha sem zasedla drugo mesto, ve~krat pa sem tudi nastopala ob raznih glasbenih prireditvah. Med osnovno{olskim {olanjem sem bila vsako leto predsednica razreda, eno leto pa tudi predsednica pionirske organizacije. Po kon~anem osmem razredu sem se vpisala na Srednjo ekonomsko {olo v Novi Gorici in tudi tu vsako leto kon~ala z odli~nim uspehom. Udele`ila sem se tekmovanja iz angle{kega jezika in italijanskega jezika in se uvrstila na sedmo mesto.

V srednji {oli sem bila {tipendistka LB Komercialne banke Nova Gorica in tako tudi vsako leto opravljala tritedensko strokovno prakso v banki. Med opravljanjem obvezne prakse sem se navdu{ila za delo v banki. Zveza ra~unovodskih delavcev me je kot najbolj{o dijakinjo pri predmetu knjigovodstvo nagradila s knji`no in manj{o denarno nagrado.

Po kon~anem srednje{olskem {olanju (kot odli~njakinji mi ni bilo potrebno opravljati zaklju~nega izpita) sem se vpisala na Ekonomsko fakulteto v Ljubljani. Pred vpisom sem se odlo~ala med pravno fakulteto in ekonomsko fakulteto in tudi na obeh fakultetah uspe{no opravila sprejemni izpit. Nazadnje sem izbrala ekonomijo in v tretjem letniku {e smer ekonomski oddelek - ban~no-finan~na smer. Povpre~je mojih ocen na fakulteti je pribli`no 9,3, vsako leto doslej sem dobila tudi fakultetno pohvalo za dose`en {tudijski uspeh. V drugem in tretjem letniku fakultete sem delala v organizaciji {tudentov ekonomije in mened`menta Aiesec in sicer na podro~ju stikov z javnostjo (prav tu sem prvi~ spoznala javna ob~ila in podro~je dopisni{tva ter si pridobila nekaj dragocenih izku{enj). Svoje znanje tujega jezika (govorim aktivno angle{ko in italijansko) sem si spopolnila na te~aju angle{kega jezika v angle{kem Bournemouthu, z udele`bo na ve~ seminarjih (lani aprila tudi na enotedenskem seminarju Students for Europe v Rimu), vsako leto poleti pa se odpravim tudi na potepanje po tujini. Letos sem se za~ela u~iti nem{ki jezik na [OLT-u v Ljubljani, vendar sem morala po 30-urnem te~aju u~enje opustiti zaradi odhoda v Sieno. Letos septembra sem tudi opravila enomese~no strokovno prakso na banki Creditanstalt v Ljubljani, in se pobli`e seznanila z ban~nim ra~unovodstvom in revizorstvom.

Po vrnitvi iz Siene nameravam diplomirati in nato nadaljevati magistrski {tudij ekonomije. Znanje bi rada dopolnjevala z raznimi seminarji in spopolnjevanji v tujini, nameravam pa tudi nadaljevati u~enje nem{kega jezika. Upam, da bom pridobljeno znanje lahko tudi koristno uporabila v slu`bi bodisi v banki ali v revizorski hi{i, kdaj kasneje pa bi se `elela zaposliti kot profesorica na fakulteti.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96021y.htm