* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Aleksandra Gregorič

5293 VOLČJA DRAGA, Volčja Draga 30c

Ekonomska fakulteta v Ljubljani, bančništvo

Delati si želim predvsem v bančništvu, revizorski hiši, visokošolskem izobraževanju.
Letos končujem četrti letnik Ekonomske fakultete v Ljubljani. Na podlagi mojih študijskih uspehov so me na fakulteti izbrali med več kandidati in mi tako omogočili opravljanje drugega semestra četrtega letnika na Univerzi v Sieni (Facolta di Scienze Economiche e Bancarie), kjer trenutno poslušam tri predmete: revizorstvo, bančništvo in bančno pravo.

Osnovno šolo sem obiskovala v Renčah in vse letnike končala z odličnim uspehom. Obiskovala sem tudi glasbeno šolo, učila sem se klavir. Na občinskem tekmovanju iz skladb skladatelja J. S. Bacha sem zasedla drugo mesto, večkrat pa sem tudi nastopala ob raznih glasbenih prireditvah. Med osnovnošolskim šolanjem sem bila vsako leto predsednica razreda, eno leto pa tudi predsednica pionirske organizacije. Po končanem osmem razredu sem se vpisala na Srednjo ekonomsko šolo v Novi Gorici in tudi tu vsako leto končala z odličnim uspehom. Udeležila sem se tekmovanja iz angleškega jezika in italijanskega jezika in se uvrstila na sedmo mesto.

V srednji šoli sem bila štipendistka LB Komercialne banke Nova Gorica in tako tudi vsako leto opravljala tritedensko strokovno prakso v banki. Med opravljanjem obvezne prakse sem se navdušila za delo v banki. Zveza računovodskih delavcev me je kot najboljšo dijakinjo pri predmetu knjigovodstvo nagradila s knjižno in manjšo denarno nagrado.

Po končanem srednješolskem šolanju (kot odličnjakinji mi ni bilo potrebno opravljati zaključnega izpita) sem se vpisala na Ekonomsko fakulteto v Ljubljani. Pred vpisom sem se odločala med pravno fakulteto in ekonomsko fakulteto in tudi na obeh fakultetah uspešno opravila sprejemni izpit. Nazadnje sem izbrala ekonomijo in v tretjem letniku še smer ekonomski oddelek - bančno-finančna smer. Povprečje mojih ocen na fakulteti je približno 9,3, vsako leto doslej sem dobila tudi fakultetno pohvalo za dosežen študijski uspeh. V drugem in tretjem letniku fakultete sem delala v organizaciji študentov ekonomije in menedžmenta Aiesec in sicer na področju stikov z javnostjo (prav tu sem prvič spoznala javna občila in področje dopisništva ter si pridobila nekaj dragocenih izkušenj). Svoje znanje tujega jezika (govorim aktivno angleško in italijansko) sem si spopolnila na tečaju angleškega jezika v angleškem Bournemouthu, z udeležbo na več seminarjih (lani aprila tudi na enotedenskem seminarju Students for Europe v Rimu), vsako leto poleti pa se odpravim tudi na potepanje po tujini. Letos sem se začela učiti nemški jezik na ŠOLT-u v Ljubljani, vendar sem morala po 30-urnem tečaju učenje opustiti zaradi odhoda v Sieno. Letos septembra sem tudi opravila enomesečno strokovno prakso na banki Creditanstalt v Ljubljani, in se pobliže seznanila z bančnim računovodstvom in revizorstvom.

Po vrnitvi iz Siene nameravam diplomirati in nato nadaljevati magistrski študij ekonomije. Znanje bi rada dopolnjevala z raznimi seminarji in spopolnjevanji v tujini, nameravam pa tudi nadaljevati učenje nemškega jezika. Upam, da bom pridobljeno znanje lahko tudi koristno uporabila v službi bodisi v banki ali v revizorski hiši, kdaj kasneje pa bi se želela zaposliti kot profesorica na fakulteti.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96021y.htm