* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Alenka ^erneli~

8312 PODBO^JE, Podbo~je 47

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - umetnostna zgodovina, B - etnologija in kulturna antropologija

Delati si `elim predvsem pri pou~evanju in v raziskovanju.
Rodila sem se v Novem mestu, vendar to ni moj rojstni kraj. Moj rojstni kraj je tam, kjer sem odra{~ala, kjer je `ivela na{a dru`ina, to je vas Podbo~je v ob~ini Kr{ko. Tam sem hodila tudi v osnovno {olo in jo uspe{no kon~ala z odli~nim uspehom. Na majhni {oli, kot je ta v Podbo~ju, je bilo u`itek hoditi k pouku in k vsem kro`kom, ki smo jih imeli po njem. Udele`evala sem se raznih tekmovanj, {portnih, matemati~nih, Vesele {ole...

@elela sem se vpisati na Srednjo {olo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, smer modno oblikovanje. Uspe{no sem opravila sprejemne izpite in moja "ljubljanska pot" se je za~ela. Od leta 1987 do leta 1991 sem med tednom stanovala v Dija{kem domu Ivana Cankarja in hodila v Kri`anke v srednjo {olo. V dija{kem domu sem sodelovala v ve~ kulturnih dejavnostih: dve leti sva s prijateljem vsak teden pripravljala t.i. domski radio, enourno glasbeno oddajo ob torkih. Sodelovala sem pri pripravi zbirke literarnih del stanovalcev dija{kega doma z naslovom Brstenje. Ob koncu srednje {ole sem sodelovala na modni reviji, z njo na Srednji {oli za oblikovanje in fotografijo vsako leto predstavijo tisto, kar se v {tirih letih nau~imo. Srednjo {olo sem izdelovala z odli~nim uspehom.

Jeseni leta 1991 sem naredila sprejemne izpite za filozofsko fakulteto, smer A- umetnostna zgodovina, smer B - etnologija in kulturna antropologija.

V letih 1992 do 1995 sem se vsako poletje udele`ila mednarodnega arheolo{kega tabora Podbo~je - Stari grad, se pri tem spopolnjevala v angle{~ini in spoznavala {tudente iz drugih evropskih dr`av. V {tudijskem letu 1992/1993 sem v okviru projekta @elodec Ljubljane kot mentorica sodelovala z u~enci Osnovne {ole Ledina. Raziskovali smo nastanek in razvoj gostiln v Ljubljani. Ob koncu je iz{el zbornik, v njem so objavljena dela vseh ljubljanskih osnovnih {ol, ki so sodelovale.

Ob~asno sodelujem kot vodnica varuhinja na razli~nih razstavah.

Med {tudijem sem pridobila vpogled v razli~ne smeri in mo`nosti, ki mi jih ponuja stroka, vendar se {e nisem povsem odlo~ila, katero podro~je me najbolj zanima. Kljub temu bi se rada ukvarjala predvsem z dedi{~ino, novostmi in `ivljenjem Slovenije tako na umetnostnem podro~ju kot na podro~ju na~ina `ivljenja - etnologije.

Govorim dva jezika, angle{ko in nem{ko, in se v njiju {e spopolnjujem. Veliko ~asa namenim konji~kom, predvsem {ivanju in oblikovanju obla~il ter raznim kulturnim dejavnostim, zadnje ~ase predvsem petju v me{anem pevskem zboru Viva iz Bre`ic; letos smo se udele`ili mednarodnega tekmovanja pevskih zborov v Rivi del Garda v Italiji in prejeli srebrno plaketo.

Po kon~anem {tudiju ne `elim ostati v Ljubljani, temve~ se `elim vrniti v "svoj konec Slovenije" in tamkaj ustvarjati in delati. Zanima me kakr{no koli ustvarjalno delo z mojega podro~ja, tako pedago{ko kot tudi znanstveno.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96015y.htm