* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Alenka ¬erneliŸ

8312 PODBO¬JE, PodboŸje 47

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - umetnostna zgodovina, B - etnologija in kulturna antropologija

Delati si §elim predvsem pri pouŸevanju in v raziskovanju.
Rodila sem se v Novem mestu, vendar to ni moj rojstni kraj. Moj rojstni kraj je tam, kjer sem odraçŸala, kjer je §ivela naça dru§ina, to je vas PodboŸje v obŸini Krçko. Tam sem hodila tudi v osnovno çolo in jo uspeçno konŸala z odliŸnim uspehom. Na majhni çoli, kot je ta v PodboŸju, je bilo u§itek hoditi k pouku in k vsem kro§kom, ki smo jih imeli po njem. Udele§evala sem se raznih tekmovanj, çportnih, matematiŸnih, Vesele çole...

¦elela sem se vpisati na Srednjo çolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, smer modno oblikovanje. Uspeçno sem opravila sprejemne izpite in moja "ljubljanska pot" se je zaŸela. Od leta 1987 do leta 1991 sem med tednom stanovala v Dijaçkem domu Ivana Cankarja in hodila v Kri§anke v srednjo çolo. V dijaçkem domu sem sodelovala v veŸ kulturnih dejavnostih: dve leti sva s prijateljem vsak teden pripravljala t.i. domski radio, enourno glasbeno oddajo ob torkih. Sodelovala sem pri pripravi zbirke literarnih del stanovalcev dijaçkega doma z naslovom Brstenje. Ob koncu srednje çole sem sodelovala na modni reviji, z njo na Srednji çoli za oblikovanje in fotografijo vsako leto predstavijo tisto, kar se v çtirih letih nauŸimo. Srednjo çolo sem izdelovala z odliŸnim uspehom.

Jeseni leta 1991 sem naredila sprejemne izpite za filozofsko fakulteto, smer A- umetnostna zgodovina, smer B - etnologija in kulturna antropologija.

V letih 1992 do 1995 sem se vsako poletje udele§ila mednarodnega arheoloçkega tabora PodboŸje - Stari grad, se pri tem spopolnjevala v angleçŸini in spoznavala çtudente iz drugih evropskih dr§av. V çtudijskem letu 1992/1993 sem v okviru projekta ¦elodec Ljubljane kot mentorica sodelovala z uŸenci Osnovne çole Ledina. Raziskovali smo nastanek in razvoj gostiln v Ljubljani. Ob koncu je izçel zbornik, v njem so objavljena dela vseh ljubljanskih osnovnih çol, ki so sodelovale.

ObŸasno sodelujem kot vodnica varuhinja na razliŸnih razstavah.

Med çtudijem sem pridobila vpogled v razliŸne smeri in mo§nosti, ki mi jih ponuja stroka, vendar se çe nisem povsem odloŸila, katero podroŸje me najbolj zanima. Kljub temu bi se rada ukvarjala predvsem z dediçŸino, novostmi in §ivljenjem Slovenije tako na umetnostnem podroŸju kot na podroŸju naŸina §ivljenja - etnologije.

Govorim dva jezika, angleçko in nemçko, in se v njiju çe spopolnjujem. Veliko Ÿasa namenim konjiŸkom, predvsem çivanju in oblikovanju oblaŸil ter raznim kulturnim dejavnostim, zadnje Ÿase predvsem petju v meçanem pevskem zboru Viva iz Bre§ic; letos smo se udele§ili mednarodnega tekmovanja pevskih zborov v Rivi del Garda v Italiji in prejeli srebrno plaketo.

Po konŸanem çtudiju ne §elim ostati v Ljubljani, temveŸ se §elim vrniti v "svoj konec Slovenije" in tamkaj ustvarjati in delati. Zanima me kakrçno koli ustvarjalno delo z mojega podroŸja, tako pedagoçko kot tudi znanstveno.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96015y.htm