* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Mateja Habinc

8250 BRE@ICE, Cesta bratov Cerjakov 22
Telefon: (0608) 62 002

Filozofska fakulteta v Ljubljani in Fakulteta za dru`bene vede v Ljubljani, A - etnologija in kulturna antropologija, B - novinarstvo

Delati si `elim predvsem na podro~ju etnologije ali antropologije, pri raziskavah kulturne dedi{~ine.
Osnovno {olo sem obiskovala v Bre`icah, in prav tako tudi srednjo {olo - na smeri naravoslovno-matemati~ni tehnik v Srednji ekonomski, naravoslovno-matemati~ni in pedago{ki {oli Bre`ice (sedanji Gimnaziji in srednji ekonomski {oli Bre`ice).Ve~inoma sem izdelovala s prav dobro oceno, zaklju~ni izpit pa opravila z odli~nim uspehom. Precej ~asa sem namenjala ob{olskim dejavnostim in se udele`evala Vesele {ole, tekmovanj iz matematike, fizike in sloven{~ine, v krajevnem klubu sem trenirala rokomet - pri tem sem vztrajala tudi nekaj ~asa v srednji {oli. V dija{kih letih sem sodelovala pri {olskem fotokro`ku, opravila sem vozni{ki izpit ter te~aj krojenja in {ivanja.

Za {tudij etnologije, kulturne antropologije in novinarstva sem se odlo~ila, ker me je naravoslovje sicer privla~ilo, a sta mi bila dru`boslovje in humanistika ve~ji, po mojem mnenju takrat premalo znani izziv. [tudij me veseli, doslej sem obveznosti opravljala redno in ni mi `al za to odlo~itev. Ker je predvsem na etnologiji, ki bi ji rada v prihodnje namenila {e ve~ pozornosti, zelo pomembna praksa ali terensko delo kot podlaga vsakr{nega raziskovanja, se poleg lastnega raziskovanja ob pisanju seminarskih nalog ve~inoma poleti udele`ujem raziskovalnih delavnic (podsre{ke poletne etnolo{ke delavnice za {tudente in dijake leta 1994, celjske poletne muzejske delavnice za {tudente in dijake leta 1995, v okviru multimedijskega projekta SAZU-ja sem spremljala leto{nje pustovanje v Mariboru), med letom pa sku{am spoznati tudi delo po in{titucijah (lanska praksa v Slovenskem etnografskem muzeju in leto{nja na SAZU-ju) ter dru{tvih (leto{nja praksa pri Slovenskem etnolo{kem dru{tvu). Kar zadeva ~asnikarstvo, sem nekaj ~asa sodelovala s posavskim ~asnikom Na{ glas, zdaj pa ob~asno honorarno delam na Slovenski tiskovni agenciji.

Med {tudijem sem se nau~ila osnov ra~unalni{tva, aktivno obvladam angle{ki jezik, nem{kega pa pasivno. Letos poleti se nameravam udele`iti dvotedenske poletne {ole v Utrechtu na Nizozemskem (European Women's Studies from Multicultural Perspectives), ki jo organizira Mre`a za interdisciplinarne `enske {tudije v Evropi. Gre za multikulturni in interdisciplinarni vpogled v podro~je `enskih {tudij, ki ga bolj obrobno spoznavam tudi med svojim {tudijem.

Med na~rti za prihodnost vidim kot poglavitni cilj diplomo, a ob njej tudi raz{iritev {tudija z raziskovalnim delom na podro~ju etnologije in spoznavanjem {tudijskih smernic v {ir{em, evropskem prostoru.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96013y.htm